Weer dode vissen na maaien in sloot bij volkstuin Eemnes

Slachtoffers van het maaiwerk in de sloot langs De Eemakker in 2017.© Foto Theo Veenstra

Bert-Jan van Oel
Eemnes

Het is geen olieramp in de Golf van Mexico, maar ook klein milieuleed kan aangrijpend zijn voor mensen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar hebben de maaiwerkzaamheden in een watergang langs de volkstuinen van De Eemakker in Eemnes gezorgd voor slachtoffers: dode vissen en watervogels.

De tuinders hebben er danig de pest over in. Ze verzorgen met veel liefde en toewijding hun groente- en bloemenpercelen, gebruiken het water van de singels aan de rondweg en dat van de watergang die evenwijdig loopt aan de A27. En nu is voor het tweede jaar op rij het leven in die sloot aangetast.

Theo Veenstra, een van de volkstuinders, was vorig jaar al ontstemd. Nadat er een boot bezig was geweest met het maaien van de waterplanten trof hij een dertigtal dode vissen aan. „Het is op zich een smalle sloot, maar er zit echt wel vis, ik heb zelfs een snoek van 95 centimeter gezien. Maar ook veel kleine visjes. Daardoor hadden we hier vorig jaar een koppeltje ijsvogels zitten. Je zag ze telkens heen en weer vliegen en in het water duiken. Na het maaien en al die dode vissen waren de ijsvogels meteen verdwenen. Ik denk dat er geen voedsel meer voor ze was.”

Jan Perier zag de maaiboot onlangs weer te werk gaan. „Ze hakselen de waterplanten en duwen bagger voor de boot uit. De schade is volgens mij minder dan vorig jaar, maar toch: een stel vissen en twee jonge meerkoetjes hebben het niet overleefd. Klagen? Ik zou niet weten bij wie.”

Theo Veenstra overwoog vorig jaar een klacht, maar wist niet goed bij wie hij terechtkon. Rijkswaterstaat, het waterschap, de gemeente Eemnes? „Ik had een hoop foto’s als bewijsmateriaal. Maar ik heb het toch maar laten zitten.”

Brechtje Bakker, woordvoerster van de gemeente Eemnes, zegt dat dergelijke incidenten juist wel gemeld moeten worden bij de gemeente. „Het is niet de bedoeling dat de natuur wordt vernield. Er wordt geprobeerd om het zo aan te pakken bij het maaien, dat vissen en vogels de tijd krijgen om weg te komen. Ik heb het met de aannemer besproken, die deze werkzaamheden voor ons verricht, en hij is ook geschrokken.”

Eemnes laat de waterplanten jaarlijks snoeien. Vanaf september wordt dit jaar ook gebaggerd. Dit gebeurt door het waterschap.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.