Jihad-vader Huizen krijgt werkstraf

onze verslaggever
Huizen

De 32-jarige Rachid el J. uit Huizen is vrijdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 240 uur werkstraf en negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De verdachte was twee jaar geleden van plan om spullen naar zijn broer Soufian el J. te brengen. Die broer was in Syrië actief als terrorist.

De verdachte en zijn vrouw werden bijna twee jaar geleden opgepakt. Hun dochter werd uit huis geplaatst. Het OM was ervan overtuigd dat in die periode twee Huizer gezinnen naar Syrië wilden afreizen. Broer Soufian is in de tussentijd overleden. De officier van justitie eiste twintig maanden waarvan de helft voorwaardelijk.

De rechtbank vindt dat alleen bewezen kan worden dat El J. zich schuldig gemaakt aan het voorbereiden van het deelnemen van een terroristische organisatie, doordat hij spullen zoals batterijen en een klamboe naar zijn broer wilde brengen. Daar staat volgens de rechtbank gevangenisstraf op.

Maar omdat El J. geen strafblad had en hij elektronisch voorarrest (enkelband) heeft moeten ondergaan, en hij zich de afgelopen 21 maanden aan alle voorwaarden heeft gehouden legde de rechtbank een werkstraf op. Ook woog voor de rechtbank zwaar mee dat de dochter van de verdachte korte tijd uit huis is geplaatst.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.