Venetië centraal bij Festival Oude Muziek

Ensemble Gli Angeli Genève is artist in residence bij FOM.© Foto pr

Dirigent Stephan Macleod.© Foto Foppe Schut

1 / 2
Josée Zuiver
Utrecht/Hilversum

Het Festival Oude Muziek (FOM), dat morgen van start gaat, biedt opnieuw een programma om van de smullen. Voor liefhebbers van Middeleeuwse-, Renaissance- en Barokmuziek is het een must om de komende tien dagen een bezoek te brengen aan Utrecht.

Thema is dit jaar muziek uit Venetië, waar tal van beroemde componisten woonden en werkten, en waar Ottaviano Petrucci rond het jaar 1500 de muziekdruk uitvond. De stadstaat Venetië was een republiek waar geen koningen of pausen, maar rijke patriciërs de dienst uitmaakten. In die vrije sfeer werden gedurende vele eeuwen nieuwe muziekstijlen ontwikkeld.

De Venetiaanse meerkorigheid bijvoorbeeld, was een soort muzikaal vraag- en antwoordspel. Daarbij werden de musici opgesteld aan weerszijden van de kerk (concertzalen bestonden toen nog niet), en ontstond een geheel nieuw klankbeeld - een soort stereo-avant-la-lettre. Een componist als Adriaen Willaert, geboren in wat nu België is, maakte carrière als kapelmeester van de San Marco. Claudio Monteverdi schreef de allereerste opera’s, een eeuw later schreef Vivaldi vernieuwende muziek die ook nu de meeste mensen nog aanspreekt.

Zo’n zeventig concerten tijdens het Utrechtse festival zijn gewijd aan muziek van deze en andere grote componisten. Daarnaast zijn er tachtig gratis toegankelijke fringe-concerten door jonge ensembles. Beiaardconcerten, een Oude Muziek Markt, een zomerschool en een symposium completeren het ruime aanbod.

Ook dit jaar heeft het FOM enkele topmusici uitgenodigd om ’artist in residence’ te zijn. Zij krijgen de gelegenheid om enkele concerten samen te stellen en hun veelzijdigheid te tonen. De jonge Russische toetseniste Olga Pashchenko verzorgt vier concerten, het Zwitserse ensemble Gli Angeli Genève onder leiding van Stephan Macleod treedt drie keer op.

Dirigent Macleod: „Ons ensemble bestaat sinds 2005 en is gespecialiseerd in muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw. We openen het festival met ’San Marco Vespers’ van Johann Rosenmüller, in de Grote Zaal van TivoliVredenburg.”

Rode draad

,,Een feestelijk concert in een grote bezetting met zangers, strijkers, blazers en continuo. Rosenmüller is een fantastische componist die de rode draad vormt in de concerten van Gli Angeli in Utrecht. Van oorsprong is hij Duitser, maar hij was ruim 25 jaar werkzaam in Venetië. Zaterdag hebben we naast Rosenmüller muziek van Rigatti geprogrammeerd, dat is eveneens een componist die zeer de moeite waard is. En dinsdag voeren we cantates voor twee bassen uit, dat is repertoire dat je niet zo vaak hoort.”

Gli Angeli Genève bestaat uit musici van allerlei nationaliteiten. „Er is een vaste kern van zangers en continuospelers”, vertelt Macleod. „Afhankelijk van het programma worden daar musici bij gevraagd. Het zijn allemaal zeer goede musici die naast Gli Angeli ieder hun eigen carrière hebben. Het is geweldig dat ze ieder hun eigen muzikale bagage meenemen. Zo kan ik zelf als leider van het ensemble zo nu en dan terugtreden en vertrouwen op hun ervaring. Als we concerten geven, moeten de vonken overslaan!”

Artist in residence zijn bij het Utrechtse festival is een hele eer, volgens Macleod. „We hebben twee keer eerder op het festival opgetreden en hebben een goede reputatie van serieus artistiek werk opgebouwd. Daarnaast heb ik veel in Nederland gewerkt, onder andere met de Nederlandse Bachvereniging. Het FOM heeft blijkbaar vertrouwen in ons ensemble en zet ons in het zonnetje.”

„Nergens ter wereld bestaat een oude muziekfestival dat vergelijkbaar is met het FOM in Utrecht. Het hoge niveau van de muziek die wordt uitgevoerd is uniek, de rijkdom van het programma waarbij één bepaald thema gekozen wordt en waaraan tien dagen lang vastgehouden wordt, dat alles vind je nergens anders. En, niet te vergeten, het zeer geïnteresseerde en talrijke publiek, echte liefhebbers van oude muziek.”

Te zien

Festival Oude Muziek in Utrecht wordt gehouden van 26 aug t/m 4 sept. Meer informatie op www.oudemuziek.nl.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.