Nooit meer schapen op de Eemdijk

Hans van Keken
Eemdijk

De dijk wordt komende maanden verbeterd, en daarna komt er alleen nog sporadisch een kudde voorbij. Om het gras kort te houden. Al kan dat ook een maaimachine zijn.

Het waterschap is helder: ,,Geen hobbyboeren meer. Hun schapen maken paadjes. En het gras kan eraan gaan.’’ Maar ’boer in ruste’ Wim Huijgen (81) baalt flink. Al 56 jaar zijn z’n tientallen schaapjes vaste prik, van mei tot november.

,,Mijn lust en mijn leven zijn ze. En ook iedereen hier vindt die beestjes leuk. Ontzettend jammer dit’’, aldus de Eemdijker, wiens dochter ook nog eens met ene Schaap getrouwd is. Echt snappen waarom zijn kudde moet wijken, dat doet hij niet. ,,’t Is drie keer niks. Maar regels zijn regels hè’’, klinkt het berustend.

Bij het waterschap legt woordvoerder Eric Keijzer uit dat na het dijkherstel schapen voortaan taboe zijn. ,,Intensieve beweiding mag niet meer. Sporadisch komt een kudde voorbij om te grenzen, die huren we dan in.’’

Gemopperd

In het buurtschap wordt gemopperd over het verdwijnen van de vertrouwde aanblik. ,,Het leuke, frisse en groene raken we steeds meer kwijt zo’’, aldus buurtbewoonster Corinne Bierman. Ze zegt niet de enige te zijn die de maatregel irriteert: ,,En dat voor een dijk, gebouwd voor eens in de 1250 jaar. Het kost ons alleen maar meer geld, die hobbyboeren waren gratis.’’

Eemdijk was toch al het brandpunt in het verzet tegen de dijkverbreding. Tachtig bewoners moeten een deel van hun tuin met soms ook schuurtje daarvoor afstaan.

Lokaal bundelden ze de krachten, om goed met het waterschap te overleggen. Dat zegt dat inmiddels met de meeste Eemdijkers contracten zijn getekend. Ook komende week worden er nog handtekeningen gezet.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.