Waar lig het hart van Stichtse Vecht?

Casper van den Broek
Stichtse Vecht

Waar ligt het hart van een gemeente? Bij elke fusie van verschillende gemeenten wordt daar vaak een emotioneel debat over gevoerd.

Meestal gaat het dan om een plek voor het stadhuis. In Stichtse Vecht wordt een wel heel wonderlijke discussie gevoerd: waar komt het afvalperron? Op 12 september komen de politieke partijen in de raadscommissie bijeen om over deze volgens het college van burgemeester en wethouders gevoelige kwestie te debatteren. In een persbericht stelt het college dat het graag van de gemeenteraad ’richtingbepalende uitspraken wil over de combinatie van een afvalscheidingsstation en gemeentewerf op een centrale plek’. Maar wat het college nog meer wil weten: ’het demografisch of geografisch hart van de gemeente’. Het moet dan wel over een bedrijventerrein gaan.

Een discussie over het centrum ligt in Stichtse Vecht is dubbel gevoelig vanwege het vreemde uiterlijk van deze Vechtgemeente. Het is langgerekt met in het zuiden - dus in Maarssen - de grootste bevolkingsconcentratie. Naar buiten toe propagandeert de gemeente zich juist met karakteristieke dorpen als Nigtevecht, Vreeland en Loenen. Op dit moment wordt Breukelen vaak gezien als het centrum van de gemeente. Er bevinden zich hier aantrekkelijke winkels, waar ook de mensen uit Loenen graag naartoe gaan. Ook is er een leuke markt. „Het gesprek met de raad over de nieuwe locatie van het afvalscheidingsstation en gemeentewerf speelt al lang”, aldus wethouder Linda van Dort (GroenLinks). „Sentimenten spelen in dit dossier ook een belangrijke rol. We staan nu aan de vooravond van de invoering van de omgekeerd inzamelen. Juist een nieuw afvalscheidingsstation biedt kans om de service aan de inwoners te verbeteren.”

B en w willen tenslotte weten of de tuinzak ingevoerd kan worden. In veel gemeenten kunnen inwoners al een of twee van die hele grote zakken aanvragen als zij met heel veel tuinafval zitten. De gemeente haalt die zakken op een afgesproken datum weer op. Dat kan extra inleverlocaties overbodig maken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.