Vluchtelingenaantal Crailo weer ’op peil’

Henk Runhaar
Laren

Crailo krijgt woensdag en donderdag in totaal 75 nieuwe vluchtelingen. Het gaat om mannen, vrouwen en kinderen uit Syrië, Eritrea, Ethiopië, Somalië en China.

Op Crailo zitten nog 27 vluchtelingen uit de ’oude’ groep. Zij vertrekken uiterlijk eind mei naar een andere locatie, voor het doorlopen van hun asielprocedure. Op Crailo zaten sinds het najaar iets meer dan honderd vluchtelingen, voornamelijk uit Syrië.

Voor de nieuwkomers geldt dat ze zeven tot vijftien maanden moeten wachten op de start van hun asielprocedure. Het ’opvangverbond’ van Gooise gemeenten gaat er vanuit dat de nieuwe groep voorlopig wel blijft.

,,We gaan kijken hoe oud de kinderen zijn, of we ze onderwijs kunnen geven. Maar daarmee houdt onze rol wel op’’, zegt woordvoerder Onno Aerden. Hoe de verdeling van de groep naar land van herkomst is, kan Aerden niet zeggen.

Per 1 mei heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het voor het zeggen op Crailo. Voor het einde van het jaar moet de opvang flink zijn uitgebreid en is er sprake van een officieel asielzoekerscentrum (azc).

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.