Onduidelijkheid over dodelijk spookrijden bij Laren blijft

Henk Runhaar
Laren

Lang was onduidelijk wie van de twee bestuurders spookreed op 14 december 2013 en op de A27 bij Laren het ongeluk veroorzaakte waarbij de 26-jarige Bas van den Berg uit Lelystad om het leven kwam. De overlevende bestuurder, de 26-jarige David H. uit Amsterdam, is alles vergeten.

Maar H. was onder invloed van alcohol en het openbaar ministerie beschuldigt hem van het veroorzaken van het ongeluk op de A27. De zaak tegen H. kon donderdag niet worden behandeld omdat het technisch rapport van het NFI nog niet klaar is.

Dat was een grote tegenvaller voor Melanie Gesman uit Lelystad, de vriendin het slachtoffer. Het stel had twee kinderen en ze zouden gaan trouwen. Het slachtoffer is in zijn kort daarvoor aangeschafte trouwpak begraven.

De rechtbank vond het heel erg dat de zaak niet door kon gaan. De rechters gaven Gesman daarom de kans haar slachtofferverklaring voor te dragen.

Moeilijk

De vrouw vertelde dat zij het verschrikkelijk vindt dat haar gestorven vriend in de pers nog steeds spookrijder wordt genoemd. Het is voor de nabestaanden zwaar dat de strafzaak niet door kon gaan. De moeder vertelde hoe moeilijk zij het vindt zonder de vader een leven met haar zoontjes op te bouwen.

Het slachtoffer was vanuit Lelystad op weg naar zijn werk in Zeist. Hij was filiaalmanager en in de kerstperiode al vroeg op pad. De Lelystedeling was urenlang spoorloos. Lang was onduidelijk wat er precies was gebeurd.

Gezwegen

Verdachte H. was niet op de zitting. Hij heeft tot nu toe gezwegen. De wagens die bij het ongeluk op de A27 waren betrokken, waren zwaar beschadigd. De advocate van de Amsterdammer had om nader onderzoek gevraagd.

Dit onderzoek was nog niet klaar, volgens de rechtbank door een fout van de politie. Het onderzoek is nu als het goed is binnen twee maanden klaar. De zaak gaat pas verder op 10 september.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.