Bioscoop City ’leeft voort’ in nieuw wooncomplex

The City, wonen op de plek van de oude bioscoop.
© illustratie: breebaart korver
Hilversum

Na meer dan 75 jaar raakt Hilversum de City Bioscoop kwijt, maar de naam van het filmtheater in het centrum blijft behouden.

Op de plek van de oude bioscoop aan de Herenstraat gaat de Hilversumse projectontwikkelaar en belegger Eliza Vastgoed The City bouwen. Een appartementencomplex met vijftien stadswoningen en enkele winkels op de begane grond.

Landeweerd: ,,Het gaat om woningen in het middeldure huursegment. Dat zijn woningen in de vrije sector."

De voormalige bioscoop gaat uiterlijk begin volgend jaar tegen de vlakte. Voordat het gebouw gesloopt wordt moet er nog aanwezige asbest verwijderd worden.

Het oude bioscoopgebouw is tot 2015 actief gebruikt door bioscoopketen JT, nu Vue. Door de opening van de nieuwe megabioscoop op het Marktplein in Hilversum werden de City Bioscoop en Euro Bioscoop aan de Naarderstraat gesloten. In de Eurobios huist nu Foodhall en bierbrouwerij Mout.

Bioscoopgeschiedenis

Met het sluiten en slopen van City verdwijnt weer een stuk van de rijke bioscoopgeschiedenis van Hilversum. Joghem’s Theaters (JT) kocht het pand aan de Herenstraat in 1941van houthandelaar Keyzer. Het was het onderkomen van het Centraal Theater (voorheen De Harmonie). JT verbouwde de zaak en opende op 25 juli dat jaar een vernieuwde bioscoop met 660 zitplaatsen onder de naam City.

De naam City blijft met het nieuwe wooncomplex van Eliza Vastgoed dus behouden voor Hilversum. Leuk detail, het complex is een ontwerp van Breebaart Korver BNA, het architectenbureau uit Heerhugowaard dat ook de nieuwe Vue Bioscoop op het Marktplein tekende.

Landeweerd verwacht dat het appartementengebouw in het najaar van 2018 klaar is. De Hilversumse projectonwikkelaar heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het bouwen van hoogwaardige stadsappartementen in het Gooi. Met het accent op wonen in het centrum.

,,Wonen in het centrum staat hoog op de agenda van de gemeente Hilversum . Daar spelen we graag op in. Het is niet altijd makkelijk om aan alle eisen te voldoen. Parkeren is bijvoorbeeld vaak een breekpunt. In The City maken we een onderdoorgang zodat er achter het gebouw geparkeerd kan worden.”

Op dit moment (ver)bouwt Eliza Vastgoed ook aan de Herenstraat in Bussum acht luxe woningen en een atelier. In Hilversum werd vorig jaar de oude diamantslijperij uit 1906 aan de Floralaan verbouwd tot acht wooneenheden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.