’Methode Theo’ helpt Historische Kring Loosdrecht
De Historische Kring Loosdrecht (HKL) kan gebouw De Magneet gaan kopen en weet daarmee zijn voortbestaan verzekerd. De Wijdemeerse gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met het voorstel om de HKL te hulp te schieten. Wel verbond de raad daaraan een extra voorwaarde.
Zonder slag of stoot kreeg wethouder Theo Reijn het voorstel niet door de raad. Hij stuitte op ferme tegenstand van coalitiepartij VVD en oppositiefracties D66, DorpsBelangen (DB) en De Lokale Partij (DLP). Zij wezen erop dat - kort samengevat - het voorstel op diverse punten rammelde en dat Reijn het met een aantal kunstgrepen aangenomen trachtte te krijgen. D66-fractieleider Joost Boermans meldde dat hij tijdens een schorsing had gehoord hoe een collega-raadslid, ’niet van mijn eigen fractie’, de aanpak van de wethouder had horen betitelen als ’de methode Theo’. ,,En dat was niet complimenteus bedoeld.’’
Het college stelde voor de 1/3-regeling voor de HKL van stal te halen: voor aankoop van De Magneet betaalt de HKL zelf 1/3, geeft de gemeente voor 1/3 subsidie en schiet de gemeente 1/3 voor in de vorm van een renteloze lening. VVD, D66, DLP en DB wezen erop dat die regeling om allerlei redenen niet van toepassing kan zijn op de aankoop van De Magneet.
Robby Israel (VVD) vroeg zich ernstig af of toepassing van de regeling wel rechtmatig is. ,,Het kan formeel juridisch niet.’’ Hij vroeg Reijn het voorstel aan te houden en eerst een aantal dingen uit te zoeken. Israel zou graag zien dat de gemeente de leegstand van gemeentelijke panden in Loosdrecht inventariseert en dat het college een visie bedenkt hoe daarmee moet worden omgegaan. Uit zo’n inventarisatie en visie kan best eens naar voren komen dat de HKL op een andere manier kan worden geholpen, aldus Israel.
Boermans (D66) onderstreepte dat de HKL aan diverse voorwaarden van de 1/3-regeling niet voldoet en dat het college ’daaraan wel een erg grote mouw past’. ,,Dat is een vorm van willekeur.’’ Ook stoorde het hem dat alternatieven om de HKL te helpen - bijvoorbeeld in leegkomende schoollokalen - niet zijn onderzocht.
Reijn verwierp de term willekeur en sprak van ’dienstbaarheid’. Hij hield vol dat de 1/3-regeling wél kan worden ingezet en kreeg de meerderheid van de raad aan zijn zijde. Het amendement waarin VVD en D66 vroegen het voorstel aan te houden kreeg alleen steun van DLP.
René Voigt (DorpsBelangen) kreeg wel voor elkaar dat een bezwaar werd weggenomen. Hij eiste dat de HKL, als deze De Magneet ooit zou verkopen, het subsidiedeel (51.428 euro) aan de gemeente terugbetaalt. De DB-voorman kreeg daarvoor steun van de raadsmeerderheid. Wethouder Reijn ging met de extra voorwaarde akkoord, al moet hij nog wel laten uitzoeken of die juridisch door de beugel kan.