Zuidvogels krijgt subsidie en lening

Huizen

Voetbalvereniging De Zuidvogels krijgt van de gemeente 6 ton subsidie en een lening van 6 ton voor de renovatie van haar clubgebouw. Dat besloot de gemeenteraad donderdag.

Een eerder subsidieverzoek werd door het college afgewezen. Er was geen geld voor nieuw beleid en dus ook niet voor Zuidvogels. De gemeenteraad vond het maatschappelijk belang van een vereniging met meer dan duizend leden echter zwaarder wegen dan het financiële aspect en drong er bij het college op aan om creatief mee te denken. En dat lukte. Al vrij snel werden er middelen gevonden.

Maarten Hoelscher (PvdA) had moeite met de rente van 4 procent die Zuidvogels over de lening moet betalen. ,,Als mijn bank met zo’n voorstel komt voor mijn hypotheek, dan zou ik daar hard om lachen.’’ Leefbaar Huizen wilde een lagere rente voor de Huizer voetbalvereniging met een amendement afdwingen. Fractieleider Nol van der Helm stelde dat de gemeente Urk voor een lening minder rente aan Huizen hoeft te betalen. Wethouder Financiën, Janny Bakker, pareerde de kritiek van de Leefbaar-voorman door te stellen dat een lening aan een gemeente risicoloos is, waardoor een lagere rente gerechtvaardigd is. Ook betreft dat een kortlopende lening. Bij Zuidvogels gaat het om een langlopende financiering. Een rentepercentage van 4 procent is volgens Bakker daarom marktconform.

Bert Rebel (CDA) viel zijn wethouder bij. ,,Het gaat hier om een bedrag van 1,2 miljoen euro. Daarvan is 6 ton subsidie. Alsof dit niet voldoende zou zijn. Het houdt toch een keer op meneer Van der Helm.” Het amendement van LH werd alleen door de PvdA gesteund en dus verworpen.

Met de financiële steun aan Zuidvogels hoopt het college meer vliegen in één klap te slaan. Met de renovatie van het clubhuis worden ook accommodatieknelpunten van andere verenigingen bekeken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.