Botterwerf Huizen wil af van 'Disneyland-imago'

Eddie de Paepe
Huizen

Om de slogan ’Huizen, Haven van ’t Gooi’ kracht bij te zetten was er afgelopen zaterdag op het Havenfestival bij de Huizer Botterwerf extra aandacht voor botter- en visserijgerelateerde oude ambachten. De smid smeedde het ijzer, zeilen werden met de hand genaaid, visnetten werden op ouderwetse wijze geboet en touwslagers Johan Vahl en Bert de Jong lieten door bijvoorbeeld het draaien van een springtouw voor kinderen in de Huizer kleuren zien hoe touw wordt gedraaid.

Toch vond Spakenburger Frits Koelewijn het al met al nog een aardig Disneyland-karakter hebben, verwijzend naar de authentieke 175 jaar oude Spakenburgse Botterwerf. ,,De Huizers zijn niet erg zuinig geweest op hun Zuiderzee-erfgoed. Van de gerenommeerd werven van Schaap en Kok is niets bewaard gebleven. En ik hoorde dat deze replica van een Botterwerf aanvankelijk zelfs is opgezet om feesten en partijen te houden.”

Honk

Frans Kolk, secretaris van de Stichting Huizer Botters, moest dat beamen, maar meldde dat daar verandering in komt. ,,Per 1 oktober komt de werf in handen van de gemeente Huizen en wordt dan het vaste honk voor de Huizer botters en gaan wij eraan werken om van dat Disneyland-imago af te komen. We hebben hier al onderhoud kunnen doen aan onze botters, maar gaan dit verder uitbouwen door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt onder begeleiding te scholen in onder andere houtbewerking en schilderen. Dat kan door onder meer restauratiewerk. We denken dat we dan voortaan niet meer, zoals nu met de Huizen 108, hoeven uit te wijken maar een werf in Friesland. Onze droom is om op termijn hier zelfs weer een botter te kunnen bouwen.”

Sierknopen

Daarvoor is het nodig dat de oude ambachten worden overgedragen op jongere generaties. Zo leerde Paul van der Linden (60) zaterdag kinderen hoe ze sierknopen kunnen maken om ze zo kennis te laten maken met bijvoorbeeld het boeten van netten. Zelf leerde Van der Linde dat van nettenboeter Cees Wormsbecher senior. Cees is echter afgelopen donderdag op 81-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden, wat dit Havenfestival voor de organisatoren van de activiteiten rond de Botterwerf overschaduwde.

Shanty

Het publiek, dat weer net zo massaal (zo’n 23.000) als vorig jaar was gekomen, had daar uiteraard geen weet van en genoot van de festiviteiten rond de Oude Haven en het Nautisch Kwartier. Naast de gevarieerde braderie en de presentaties van de klederdrachtgroepen, waren onder meer de optredens van shantykoren, de tochtjes met de botters en de palingrookwedstrijd populair. Ook het Oldtimer Festival en kunstmarkt trokken veel publiek.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.