Varen met De Vuurlinie schot in de roos

De Vuurlinie deed in juni mee aan de bootjesparade.© archieffoto studio kastermans

Tamar de Vries
Weesp

De boottochtjes met het houten vaarhuisje De Vuurlinie over de Vecht in Weesp blijken een schot in de roos.

De rondvaarten zijn op dinsdag en zaterdag. „Tot nu zit elke boot vrijwel vol”, zegt Ronald Willemsen, secretaris van Weesp Marketing en drijvende kracht achter het initiatief voor de Welkom in Weesp-boot. „Dat is geen slecht resultaat voor het eerste seizoen. Zaterdag varen we zelfs drie keer in plaats van de reguliere twee keer omdat er zo veel belangstelling is.”

Dit seizoen was een probeerjaar voor het markante vaartuig. „Prioriteit 1 was voor ons om de boot dit seizoen in de vaart te krijgen en te kijken of het aanslaat”, vervolgt Willemsen.

Tijdens de Sluis- en Bruggenfeesten eind van de maand doet De Vuurlinie dienst als studio voor Radio Weesp. Op Open Monumentendag in september fungeert het vaarhuisje als veerdienst. „Zo varen we naar molen De Vriendschap en zetten daar mensen af die door de molenaar worden rondgeleid.”

Er is een pool van acht vrijwillige schippers van wie nog niet iedereen even ervaren is. Niet alle schippers willen het water op gaan als het harder waait dan windkracht 3. De Vuurlinie is namelijk een catamaran en heeft twee drijvers. Vanwege de hoogte van het huisje vangt de boot veel wind. „Door de kracht die er dan op het geheel komt te staan, raken de drijvers ontregeld. De stichting Weesp Marketing is daarom aan het sparen voor een boegschroef”, vertelt Willemsen. „Dan ondervang je de invloed van de wind.”

De rondvaarten gaan door tot eind augustus. De Vuurlinie is in september ook al afgehuurd voor feestjes en vergaderingen. De tafels aan boord zijn uitklapbaar en worden zo dubbel zo groot en zijn te gebruiken als vergadertafel.

Veerdienst

Voor het volgende seizoen zijn ook al plannen, laat Willemsen weten. De gedachten gaan uit naar uitbreiding van het aantal rondvaarten, per maand verschillende thema’s en een soort veerdienst naar Fort Uitermeer. De Vuurlinie vaart dit seizoen drie keer per week naar het torenfort met uitspanning, maar de boot zou ook steeds heen en weer kunnen pendelen, met een half uurtje vaartijd.

De boot is gebouwd door Weesper vrijwilligers. Meer dan 25 bedrijven hebben de totstandkoming gesponsord.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.