Soest krijgt grootste gildefeest in 30 jaar

Het Soester gilde: eeuwenoud, maar wil ook springlevend blijven.© Archieffoto Studio Kastermans

Hans van Keken
Soest

Achter de schermen wordt volop toegewerkt naar wat in gildekringen het grootste feest in Soest van de afgelopen dertig jaar heet. Terwijl zaterdag op een symposium in het NMM in Soesterberg harde noten over de toekomst worden gekraakt.

Dat bijzondere feest is iets waar ze bij het Groot Gaesbeeker Gilde (GGG) al jaren naar uitkijken. Het Landjuweel heet het, dat eens per zeven jaar ergens in het land gevierd wordt. Dit keer dus - net als in 1987 - in Soest, waarbij het dorp twee weken lang het zenuwcentrum is van meer dan 120 gilden en schutterijen uit met name Brabant.

Er wordt in Soest samengewerkt met tal van verenigingen, organisaties en instellingen voor een aansprekend programma vol (ook sportieve) evenementen en activiteiten. Hoogtepunt is de Brabantse Gildedag op zondag 3 september.

Dan worden er alleen al zo’n 3500 gasten van gildes uit Brabant, Limburg en Gelderland verwacht, rond de 85 bussen komen naar Soest en moeten er parkeren.

De organisatie is een giga-klus, een deel van Soest zal die dag ook worden afgesloten voor alle verkeer. Soester René van Hal, voormalig ouderman van het gilde, is samen met een comité al geruime tijd bezig met die klus.

Rene van Hal Soest. ORG XMIT: 200712112546 ORG XMIT: m0712120131542713© ONBEKEND

Hij is enorm blij dat het Soester gilde de eer heeft weer zo’n groot evenement te organiseren.

,,We zijn ook een beetje een buitenbeentje. Met 950 leden zijn we vreselijk groot ook, het grootste gilde van het land. Wie lid wil worden, moet een katholieke man zijn, in zijn Soest geboren en er wonen, en minstens 19 jaar oud zijn.

,,Je betaalt eenmalig 35 euro en bent dan levenslang lid”, aldus Van Hal. ,,Gelukkig hebben we ook landerijen die we verpachten. Daarvan kunnen we de evenementen organiseren.”

Dat katholiek zijn, het ’apenpakkie’ waar gildebroeders in lopen, de jeugd die gaat studeren en Soest verlaat, het zijn meteen ook de zwakke punten van het GGG.

,,Want we zijn volop met elkaar in discussie over hoe je aantrekkelijk kunt zijn voor de jeugd. En ook over de rol van het gilde, want je ziet dat het culturele leven in Soest verandert. Vraag is dan, hoe houd je het gilde levend? Moeten we de drempel verlagen? Ons meer op jongeren richten? Of ook op bijvoorbeeld allochtonen? Bij het vorig Landjuweel was het thema dat we als gilde meer deel wilden uitmaken van de Soester gemeenschap. Dit jaar is de vraag, wat we kunnen doen om mee te gaan in deze tijd. Minder schieten en meer gemeenschapszin? Meer voor de samenleving doen, zoals elders enkele gildes voor de voedselbank actief zijn?”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.