Van Goeie Mie tot Soldaat van Oranje

leiden

We staan voor de Burcht in de Burgsteeg en directeur Bart in 't Veld van Groepswijzer.nl blikt omhoog naar het grootse bouwwerk op de heuvel achter de zandstenen poort. Een stel jongens tuimelt vrolijk luidruchtig naar beneden. ,,Het verdedigingswerk dat nooit veel te verdedigen heeft gehad'', zegt In 't Veld lachend.

Het Leidsch Dagblad houdt zondag 7 februari samen met Groepswijzer.nl twee themawandelingen door Leiden. Ontzettend Leids, voor wie de volkscultuur van de stad een warm hart toedraagt én een historische wandeling. ,,Voor iedereen die denkt dat -ie alles al weet'', grinnikt de directeur. Om maar aan te geven dat de gidsen die de wandelingen begeleiden ook de kenners nog weten te verrassen.

Zoals bijvoorbeeld dat het verdedigingswerk in de Burgsteeg, waartoe de aanzet werd gegeven rond het jaar 1000, niet de bakermat van de stad was, zoals wel wordt gedacht. ,, De graaf van Holland had een optrekje in de buurt van de Pieterskerk. Dáár gebeurde het'', weet In ' t Veld.

Hoewel de Leidenaar alleen gidst in het geval er bij Groepswijzer.nl 'personeelstekort' dreigt voor de wandelingen, is zijn kennis van de stad er niet minder om. Deze winterse middag doet hij op verzoek een rondje Leiden zoals de deelnemers van de wandelingen van het Leidsch Dagblad dat 7 februari kunnen verwachten. ,,Al heeft elke gids z'n eigen route.''

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.