Werkstraf Huizer voor maken vuurwerkbommen

Estella Heesen
Huizen

„Het is een beetje uit de hand gelopen´´, dat zei de 28-jarige Ian S. voor de rechtbank over de aanklacht tegen hem dat hij vuurwerkbommen in zijn huis maakte en wietplanten kweekte. De officier eiste een taakstraf van 200 uur waarvan 100 voorwaardelijk en een verplicht contact met de reclassering.

Juni vorig jaar ontdekte de politie bij toeval dat S. vier zelfgemaakte explosieven in zijn huis had, allerlei materiaal om vuurwerkbommen te maken en tevens 17 wietplanten opkweekte. Een vriendin schakelde de politie in toen hij niet opendeed. Zij maakte zich zorgen om haar vriend die al geruime tijd sinds de dood van zijn oma depressief was en veel blowde.

Toen S. de agenten zag, sloeg de schrik toe. Hij vroeg direct of hij wel 17 wietplanten in zijn bezit mocht hebben. „Het is voor eigen gebruik´´. S. zat diep in de schulden en gebruikte veel wiet.

De politie nam direct alles in beslag maar zag ook een soort raketje liggen wat hen zorgen baarden. S. vertelde dat hij wat met vuurwerk aan het rommelen was. Hij had een ´vuurwerkmat´ van een vriend gekregen omdat diens broer een oog was verloren met oud en nieuw. Daarna zocht hij via internet op hoe je daar een vuurwerkbom van kon maken. Hij wilde vroeger altijd astronaut worden vandaar dat hij een raket in elkaar had geknutseld.„Ik zocht in die tijd afleiding vanwege het verdriet om mijn oma. Ik moest bezig blijven om niet in elkaar te klappen.´´

„Hoe zat het dan met de veiligheid´´, vroeg de voorzitter hem. Ook dat zocht hij uit op het internet. Toch bleek uit het rapport dat het NFI opmaakte dat er behoorlijk wat schade had kunnen optreden als de spullen in de brand waren gevlogen. „Ik had altijd een emmer water klaar staan´´, verdedigde S. zich en stelde dat hij het gevaar eigenlijk niet zo had gezien. Inmiddels heeft S. een zeilbootje gekocht om op te knappen. Heeft hij zijn schulden aangepakt en blowt hij minder. „Die zeilboot is echt heel fijn. Lekker buiten in plaats van binnen. Ik was gewoon mensenschuw in die tijd.´´ De offcier noemde de verdachte een naïeve man en hield bij de relatief milde eis rekening met het beperkte gevaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.