Alleen ’achtertuin’ Broertjes knalvrij
Het vuurwerkverbod dat burgemeester Pieter Broertjes voor komende jaarwisseling wil in Hilversum, blijkt maar voor een zeer beperkt deel van het centrum te gelden.
Het gaat om de Groest (tussen Stationsstraat en Prins Bernhardstraat) en de straatjes daarachter, tot aan de Schapenkamp. Oneerbiedig gezegd de achtertuin van Entradabewoner Broertjes. Én van de politie in Hilversum natuurlijk.
Broertjes, al sinds zijn aantreden als burgemeester fervent bestrijder van jaarwisselingsoverlast, scoorde vorige maand een landelijk primeur met ’zijn’ vuurwerkverbod. Het leek erop dat Broertjes zijn zaakjes op orde had. Het was alleen nog een kwestie van het vuurwerkverbod ’aftikken’ in het zogenoemde lokale driehoeksoverleg met politie en justitie, die ervoor moeten zorgen dat overtreders worden bestraft. In dat overleg zou ook nader worden besproken wat in dit geval wordt verstaan onder ’centrumgebied’.
Inmiddels is duidelijk dat er nog geen definitieve ’klap’ is gegeven op het Hilversumse verbod. Broertjes, de officier van justitie en de Gooise politietop willen nu eerst het advies van de politiek inwinnen, meldt een gemeentelijke woordvoerder desgevraagd. Het vuurwerkverbod staat op de agenda van de raadscommissie economie en bestuur van morgenavond.
Wel duidelijk is nu welk gebied de burgemeester op het oog heeft. Broertjes wil Hilversum door middel van een gemeentelijke vuurwerkshow op het marktterrein een ’gezellig’ alternatief bieden voor zelf afsteken. Door de Groest en omgeving vuurwerkvrij te maken, kunnen Hilversummers voor en na de vuurwerkshow ontspannen uitgaan, is het idee.
Broertjes wil helemaal af van riskante tradities rond de jaarwisseling. Vreugdevuren deed hij eerder al met succes in de ban. De gemeente praat sinds enkele jaren niet meer over oud en nieuw, maar over ’Hilversum Viert’, ’een feest voor elke Hilversummer’.
De burgemeester is nadrukkelijk voorstander van een kortere afsteektijd rond de jaarwisseling op oudjaarsdag minder verkoopdagen. Op beide punten lijkt de landelijke politiek hem zijn welgezind.