Geboortedag Dudok herdacht met festival in Hilversum

Toasten met de prijswinnaars. Foto: Studio Kastermans

Toasten met de prijswinnaars. Foto: Studio Kastermans

Tamar de Vries
Hilversum

Trots op Dudok. Dat zouden we volgens de organisatie van het Dudok festijn wel wat meer mogen zijn. In het raadhuis van Hilversum is om die reden gisteren gevierd dat Dudok 130 jaar geleden werd geboren.

Het festijn was een succes: volgend jaar keert het evenement groter terug en duurt het een heel weekend.

De fotowedstrijd ’Dudok en ik’, een drietal sterke sprekers, een rondleiding door het raadhuis en een documentaire over de werken van Dudok is slechts een kleine greep uit de activiteiten tijdens het festijn.

,,Blokkerig en veel lagen’’, antwoordt fotografe Marieke Heidweiller op de vraag wat Dudoks stijl typeert. Heidweiler deed mee aan de fotowedstrijd ’Dudok en ik’. ,,Ik woon in Hilversum en ik wilde de stad op de foto zetten. Dan kom je al gauw uit bij Dudok.’’ De wedstrijd werd overigens gewonnen door Fred Trappenburg.

De vakjury - Herman van Doorn (architectuurfotograaf), Onno Rethmeier (kleinzoon van Dudok) en Stef van Breugel (directeur van Museum Hilversum) - heeft dertien foto’s van acht verschillende fotografen geselecteerd. Hun beelden worden opgenomen in de expositie over de werken en het leven van Dudok.

De fotowedstrijd bleek populair. Het Hilversum Museum kreeg liefst honderden mails en reacties. ,,Precies wat we wilden: interactie’’, aldus Veronique Jansen van het museum.

Directeur Stef van Breugel was misschien nog wel het meest tevreden over de geslaagde dag. ,,Net als de 500 tot 750 mensen die op het festijn zijn afgekomen, ben ik zelf ook Dudok-fan. Het liefst zou ik ook de rondleidingen doen, maar daar is geen tijd voor’’, zegt Van Breugel, die samen met Rethmeier en architect Hans Ruijssenaars een van de sprekers was.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.