’Alles kan in Goois bijna-thuis-huis’

’Alles kan in Goois bijna-thuis-huis’
Burgemeester Ter Heegde en Marina Bol (rechts) praten Els Kole (zittend) die respijtzorg krijgt.
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Naarden

Verse bloemen, brandende kaarsen, een prachtig interieur. „Mensen zien een luxe villa, maar eigenlijk hebben we geen geld”, zegt Marina Bol van het C’est La Vie-Huis in Naarden.

Het in maart geopende ’bijna-thuis-huis’ voor terminaal zieke mensen kreeg gisteren burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren op bezoek. „Blij mee”, zegt Bol. „We hopen op financiële steun van de gemeente.”

Ter Heegde is onder de indruk van de huiselijke sfeer. Afgesproken is dat zorgmanagers van het C’est La Vie-Huis onderzoeken hoe andere gemeenten subsidies voor hospices regelen.

Weliswaar geeft het ministerie van volksgezondheid subsidie per gast. „Maar die wordt pas achteraf, anderhalf jaar later, uitbetaald. We moeten alles voorfinancieren”, zegt Bol. Donaties zijn van levensbelang. De aankoop van het pand aan de Rijksweg lukte dankzij een lening van een echtpaar. „We leven op geleend geld.”

’Voorportaal’

Bij het C’est La Vie-Huis wordt er alles aangedaan om het gasten gerieflijk te maken. „Een vrouw vond het hier ’het voorportaal van de hemel’. We halen Chinees als iemand dat wil, geven hand- en voetmassage, familie kan mee-eten. Voor een dame die nog één keer een frietje wilde eten op de Dappermarkt, regelden we een Wensambulance. Alles kan.”

Inmiddels zijn vijftig gasten overleden in het C’est La Vie-Huis, dat ook ’respijtzorg’ biedt. „Dat is tijdelijke opvang van zieken, zodat hun mantelzorgers op adem kunnen komen. We leggen de zieke in de watten en de partner kan een paar nachten doorslapen of even weg. In de zomer was hier een man die kanker heeft gehad en het te intensief vond om met zijn familie mee op vakantie te gaan.”

Ondertussen nam Ter Heegde een kijkje bij het schilderwerk van Els Kole, die voor de tweede keer tijdelijk in het C’est La Vie-Huis verblijft. Bol: „Ze heeft Parkinson. Voor haar voelt het als vakantie en haar man heeft even vrij.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie