Baarnse politiek diep verdeeld over plan voor wellnesscentrum en hotel

baarn

De Baarnse coalitie is enthousiast over de plannen voor de bouw van een hotel en een wellnesscentrum in de hoek Zandheuvelweg/Oud Eemnesserweg. De oppositie is juist faliekant tegen: het verpest het landschap en het zou onbegrijpelijk zijn als de provincie ermee zou instemmen.

De coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA zijn ronduit positief over de vestiging van een wellnesscentrum en een hotel in het Baarnse buitengebied. Goed voor de werkgelegenheid, stelt VVD'er Frans Luiten. Volgens hem leveren wellness en hotel een paar honderd arbeidsplaatsen op. Of die ten goede komen aan Baarnaars weet hij ook niet. De oppositie vindt dat het werkgelegenheidsargument er met de haren wordt bijgesleept. ,,De Witte Bergen, even verderop, moet zijn personeel aanvoeren vanuit Almere. Waarom zouden Baarnse werkzoekenden wel bij een nieuw te bouwen hotel gaan werken terwijl ze blijkbaar nu niet bij De Witte Bergen aan de slag gaan?'', vroeg bijvoorbeeld Annemiek Dercksen (Hart voor Baarn) zich af. Onbegrip is er ook voor de plek van wellness en hotel: in de hoek Zandheuvelweg/Oud Eemnesserweg. ,,De provincie hamert er steeds op dat dat juist het meest bijzondere stukje open slagenlandschap in het gebied is'', stelt Gerda Hoekveld (ChristenUnie). ,,De provincie keurt dit plan binnen één seconde af. Het zou onbegrijpelijk zijn als de provincie hier nu ineens mee akkoord zou gaan. De belangrijkste vraag bij ruimtelijke ordening is: waarom daar? Op die vraag krijg ik geen bevredigend antwoord.'' Ook de andere oppositiepartijen zitten op die lijn. Wethouder Wim Lieberwerth heeft daarentegen alle vertrouwen in groen licht vanuit Utrecht. ,,Dit plan is gemaakt na overleg met de provincie. Omdat ik de vragen vanuit de raad had verwacht, heb ik dit plan ook voorgelegd aan de gedeputeerde. Die heeft laten weten een positieve grondhouding te hebben.''

De Baarnse oppositiepartijen vinden het onbegrijpelijk dat de provincie Utrecht in zou stemmen met de bouw van een hotel en wellnesscentrum bij de Zandheuvelweg. Kees Koudstaal (BOP) vroeg zich daarom tijdens de raadscommissie af of er misschien een link is met de sauna Soesterberg, die daar moet wijken voor de bouw van een ecoduct. Hij suggereerde dat de provincie Utrecht de plek in Baarn wellicht nodig zou hebben als alternatieve ruimte voor die Soesterbergse sauna. Volgens wethouder Wim Lieberwerth is dat absolute onzin.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.