Weespersluis is naam voor polderwijk

Tamar de Vries
Weesp

Weespersluis, dat is de naam van de nieuwe wijk die bij Weesp in de Bloemendalerpolder wordt gebouwd.

Wethouder Peter Eijking onthulde dinsdag samen met Harm Janssen, directeur van de ontwikkelcombinatie GEM Bloemendalerpolder de nieuwe naam. In Weespersluis komen in totaal 2750 nieuwe woningen. Weesp krijgt daardoor in de komende jaren enkele duizenden nieuwe inwoners.

Twee maanden geleden startte de gebiedspromotie voor de nieuwbouwlocatie onder de naam De Plek van het Goede Leven. Zeker 2500 belangstellenden uit Amsterdam, Weesp, Diemen en het Gooi hebben interesse getoond voor het project. Sinds deze week is de website weespersluis.nl online. In Weesp en Amsterdam is een reclamecampagne gestart op bushokjes.

De Gebiedscoöperatie Weespersluis gaat als eerste aan de slag in het gebied. Deze community van lokale boeren, ondernemers en bewoners is van plan om aan de noordoostzijde van Weespersluis een wilgenbos, bloemenpluktuin en ’voedselbos’ aan te leggen. Er komen ook dieren, zoals koeien, schapen, varkens en kippen. Ouders met kinderen, scholen en andere belangstellenden kunnen door bos en weiland struinen. Weespersluis wordt gebouwd in ’fin de siècle’-architectuur, een stijl met binnen-buitenruimtes zoals erkers, serres, veranda’s en loggia’s. De woningen passen qua architectuur in de sfeer van de historische buitenplaatsen langs de Vecht. Deze stijl wordt afgewisseld met moderne architectuur.

De nieuwe wijk bestaat uit drie deelgebieden; Vechtrijk, Lanenrijk en Waterrijk. In de deelgebieden komen verschillende woningtypen, zoals herenhuizen, twee-onder-een-kap huizen en vrijstaande villa’s. Ook zijn er kavels voor zelfbouw.

Landschap en water spelen een belangrijke rol in de nieuwe wijk. Zo is Vechtrijk georiënteerd op de Vecht. Lanenrijk is meer een buurt met singels, lanen en hofjes. Waterrijk ligt langs een groene parkachtige boulevard. Hier komen onder andere villa’s midden in het landschap en kavels aan het water met eigen aanlegsteiger.

Ook is er in Weespersluis plaats voor ondernemers, winkels en horeca. De plannen voor voorzieningen, zoals een basisschool en een sporthal, zijn nog in de beginfase.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.