Gooi klaagt harder over vliegtuigherrie

Ronald Frisart
Hilversum

Lawaai van vliegtuigen is een toenemende ergernis voor inwoners van het Gooi, de Vechtstreek en het Eemland. Dat valt op te maken uit de stroom klachten die binnenkomt bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS).

Al sinds begin dit jaar komen daar beduidend meer klachten binnen uit deze regio dan vorig jaar. De Vechtstreek, het Gooi en het Eemland vertonen bovendien een negatiever beeld dan het landelijke.

Terwijl het aantal klachten over vliegtuigherrie landelijk in het eerste kwartaal van dit jaar afnam met 6,4 procent schoot het in deze regio omhoog met niet minder dan 232 procent: van 421 klachten in het eerste kwartaal van 2013 naar 1391 in dezelfde periode dit jaar.

Soest

Wel werd de hoeveelheid klachten sterk beïnvloed door een of enkele melders uit Soest. Het aantal klachten vanuit die gemeente explodeerde in het eerste kwartaal 2014: van vijf vorig jaar naar 976. Wordt Soest niet meegerekend dan lag het aantal klachten in deze regio begin dit jaar met 428 slechts zeven boven het niveau van begin 2013.

Ook de tweede kwartaalrapportage van het BAS werd flink beïnvloed door de Soester klagers. In deze regio steeg in het tweede kwartaal het aantal klachten met 632 naar 1021 ofwel 162,5 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Landelijk nam het aantal klachten ’slechts’ 25,8 procent toe. Zonder de extra Soester meldingen zou het aantal klachten vanuit deze regio nog altijd 600 zijn ofwel 54,2 meer dan een jaar eerder.

Buitenveldertbaan

Van invloed in het tweede kwartaal was de sluiting van de Polderbaan van Schiphol. Daardoor werd bijna twee keer zoveel geland op de Buitenveldertbaan dan normaal, met daarvoor vooral boven de gemeente Muiden veel extra aanvliegend verkeer. Het vanaf de Buitenveldertbaan extra startende verkeer leverde vooral ter hoogte van Bussum meer herrie op.

Dat in het tweede kwartaal ook vanaf de Kaagbaan en de Aalsmeerbaan veel vaker werd gestart leverde voor Hilversum en Wijdemeren meer vliegtuiglawaai op.

Blaricum: nul

In het tweede kwartaal kwamen er uit Soest 433 klachten, uit Hilversum 200 en uit Bussum 168. Andere gemeenten en aantallen klachten: Wijdemeren 100, Muiden 68, Baarn 16, Laren 13, Huizen 10, Naarden 9, Eemnes 2, Weesp 2 en Blaricum 0.

De volgende rapportage van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) verschijnt naar verwachting half september, aldus een BAS-woordvoerster. Het BAS is een gezamenlijk initiatief van Luchtverkeersleiding Nederland en de luchthaven Schiphol. Het fungeert sinds 2007 als aanspreekpunt voor mensen met klachten over herrie van vliegtuigen die van Schiphol komen of daar heen gaan.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.