Eemnesser echtpaar Blom is 60 jaar getrouwd

Judith Kox
Eemnes

„We hebben allebei ons hele leven in Eemnes gewoond. Een binnendijker en een buitendijker”, lacht Sophia Blom.

Joop (89) en Sophia (84) Blom zitten naast elkaar in de tuin van hun boerderij, te genieten van het mooie weer en herinneringen aan vroeger. „We hebben elkaar ontmoet op 7 januari 1952, bij het Roomverenigingsgebouw”, vertelt Sophia. „Tijdens de pauze zag ik Joop zitten in de kroeg met een aantal vrienden. We hebben een gezellige dag gehad samen en ’s avonds heeft Joop me netjes naar huis gebracht.”

Daar bleef het niet bij, een week later stond Joop bij Sophia’s ouders op de stoep. „Joop kwam langs om mijn vader te vragen of hij verkering met mij mocht, maar mijn vader vond mij nog veel te jong. Ook al was ik twintig, dat is tegenwoordig oud genoeg”, lacht Sophia. „Ik zei: dat is een kwaal, wordt iedere dag beter”, grijnst Joop. Zo geschiedde, na een jaar verkering is het stel verloofd en op 5 juni 1956 trouwt het echtpaar Blom in het Dikke Torentje in Eemnes.

„Het was schitterend weer, echt waar. Overdag trouwden we in het gemeentehuis en de kerk. ’s Avonds was er feest bij mijn ouders in de stal”, vertelt Sophia.

Stal

„Drie dagen voor de bruiloft moest de hele stal nog opgeruimd worden, maar uiteindelijk was het een groot feest. Aan het eind van de avond gingen we op de fiets naar de boerderij van Joops ouders. Van de Wakkerendijk naar de Meentweg. Vanwege het boerenbedrijf zijn we bij zijn ouders in gaan wonen. Toen we de ochtend na ons huwelijksfeest beneden kwamen, droeg zijn moeder het boerinschap aan mij over. Vanaf dat moment was ik de boerin en ging zij voor het huishouden zorgen. Dat was wel een bijzonder moment.”

Het boerenbedrijf heeft vooral melkkoeien. Uiteindelijk gaat het bedrijf over op zoon Tijmen. „Maar Tijmen werd ziek, hij had een tumor in zijn hoofd. Op een gegeven moment ging het niet meer en hebben we de koeien moeten verkopen”, zegt Sophia. Al voor de diagnose woont Tijmen bij zijn ouders om dicht bij het bedrijf te zijn. Tijdens zijn ziekbed verzorgen Joop en Sophia hem, samen met de thuishulp. Veertien jaar na de diagnose overlijdt Tijmen. „Ik was even bang dat mijn ouders in een gat zouden vallen, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Ze genieten nog steeds van elke dag”, vertelt dochter Ria. Het boerenbedrijf is inmiddels weer in oude glorie hersteld door de kinderen. In de weilanden grazen nu geen melk-, maar vleeskoeien en een paar paarden. Daarnaast wordt jaarlijks een markt georganiseerd, vinden er workshops plaats en is een van de stallen omgetoverd tot evenementenlocatie, De Blommenhoeve.

’Oudjes’

Van het echtpaar is vooral Sophia nog erg actief. „De tuin onderhouden we nog voor een groot deel zelf, ik fiets nog steeds overal naartoe en ik ga vaak even bij de ’oudjes’ op bezoek in het verzorgingstehuis”, lacht ze. „We drinken eigenlijk ook nooit koffie met z’n tweeën, er komt altijd wel iemand aanwaaien die een kopje mee drinkt.”

Soms zit het stel op het bankje voor het huis, aan de weg, met uitzicht over de Eempolder. „De mooiste polder die er is, er is zo veel te zien”, zegt Joop. „Ik zeg altijd: we zijn rijkelijk gezegend.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.