Vmbo-leerlingen matchen met profs op Beroepenfeest

1 / 3
Susanne van Velzen
Hilversum

Nadenken over je toekomst mag best een feestje zijn. Met die gedachte werd dinsdagmiddag de eerste editie gehouden van Het Gooi On Stage. Het Beroepenfeest voor vmbo-leerlingen uit de regio.

Onder luid applaus van professionals uit alle sectoren werden de leerlingen van College de OpMaat en De Savornin Lohman uit Hilversum, De Fontein uit Bussum, Het Wellant College uit Naarden en het Casparus College en Vechtstede College uit Weesp welkom geheten in het MBO College in Hilversum.

Daar konden zij even later kennismaken met allerlei beroepen. Van politieman tot verpleegkundige en van jurist tot technisch medewerker. De leerlingen hebben de afgelopen maanden een uitgebreid programma gevolgd om tijdens het Beroepenfeest contact te leggen met mensen uit het werkveld. En zo een stagedag op locatie te regelen.

De professionals vertelden enthousiast over hun dagelijkse werkzaamheden en gaven de leerlingen een goed beeld van hun baan.

On Stage vindt zijn oorsprong in 2007 in Delft. Daar merkte ondernemer en moeder van een vmbo-zoon, Corine Korrel, hoe vmbo-leerlingen al vroeg een keuze moesten maken en hoe moeilijk dat was. ,,Twee jaar na de basisschool is dat moment al aangebroken. Het vmbo was in die tijd alleen maar negatief in het nieuws. Als je kind een vmbo-advies kreeg, was je echt bang dat het nooit meer goed zou komen. Onzin", zegt Eleonore de Vette van On Stage, zelf ook moeder van een zoon die op het vmbo zat. ,,Hij is vervolgens naar het mbo en zelfs het hbo gegaan. Het viel Corine Korrel op dat er heel weinig voorlichting gegeven werd aan de vmbo-leerlingen rond het keuzemoment. Ze is in actie gekomen en heeft een Beroepenfeest georganiseerd. Het idee was simpel. Je brengt mensen uit de praktijk, van advocaat tot timmerman en van bakker tot kraamverzorgster in contact met leerlingen. De beroepsbeoefenaars moeten goed over hun vak kunnen vertellen. Over de leuke kanten maar ook over de minder leuke kanten. Eerlijke voorlichting daar gaat het om."

Inmiddels is het initiatief van Corine Korrel uitgegroeid tot project On Stage. Het Gooi is de twaalfde regio waar het Beroepenfeest gehouden wordt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.