Geteisterde bazin Surinaams eethuis overweegt vertrek uit Hilversum

Gilly Emanuels kreeg steun van mensen uit het hele land.

Gilly Emanuels kreeg steun van mensen uit het hele land.© Foto Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

Gilly Emanuels kreeg steun van mensen uit het hele land.

Gilly Emanuels kreeg steun van mensen uit het hele land.© Foto Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

1 / 3
Henk Runhaar
Hilversum

Het Openbaar Ministerie (OM) laat een gespecialiseerde ’discriminatieofficier’ kijken naar de zaak van Gilly Emanuels, uitbaatster van Surinaams eethuis ’t Perronnetje aan de Kleine Drift in Hilversum. Dat meldt een woordvoerster desgevraagd. Zo ver is het nog niet, het rechercheonderzoek is nog niet afgerond.

Bijna twee maanden nadat de Hilversumse aangifte deed van poging doodslag en discriminatie staat haar zaak er in haar ogen slechter voor dan ooit. „Mijn vertrouwen in de politie Hilversum en de gemeente is tot beneden het vriespunt gedaald.” Ze zinspeelt op vertrek. „Is Hilversum nog wel de plek voor mij om te ondernemen? Daar denk ik inmiddels serieus over na.”

Wraak

Emanuels kwam in augustus landelijk in het nieuws, toen beelden uitlekten waarop is te zien en te horen dat ze door jongeren wordt geschopt en wordt uitgemaakt voor onder meer ’kankernegerin’ en ’kankerzwarte’. „Dat was structureel”, vertelt ze nu. Als ik met mijn kinderen van drie en acht jaar naar de supermarkt ging, konden die jongens ineens opduiken om me uit te schelden. Ik heb mijn kinderen naderhand moeten uitleggen wat bepaalde woorden betekenen. Nu het eerder donker is, kijk ik overal twee keer om me heen. Toch bang dat ze wraak komen nemen.”

Boeman

De politie doet het in haar ogen kalm aan. „Ze hopen dat het overwaait. Vorige week ben ík verhoord als verdachte, alsof ík de boeman ben.” Drie van haar kwelgeesten ging Emanuels in augustus te lijf met een bezemsteel, volgens haar nadat zij en haar zoontje werden bekogeld met een tomaat. Het drietal deed direct daarna aangifte. Logisch, vindt de politie, aangezien een van hen zichtbaar gewond was. Met Emanuels was volgens de politie op dat moment niet te praten, omdat ze ’erg boos’ was. Boos is ze nog steeds. „De politie suggereerde dat ik de scheur in mijn t-shirt zélf groter maakte.”

Hangverbod

De gemeente schopt het volgens de onderneemster niet verder dan verlenging van het hangverbod rond ’t Perronnetje tot 1 november. „Wat heb ik daar aan? Alsof ze in deze tijd van het jaar op een bankje willen zitten.” De gemeente bevestigt de maatregel. Emanuels wil nog proberen een vuist te maken met twee andere onderneemsters aan de Kleine Drift die ook werden geteisterd door de hangjongeren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.