BEL-raden beoordelen incasso-affaire

Redactie Hilversum
Blaricum

De financiële en politieke 'afrekening' van de incasso-affaire, het miljoen euro kostende hoofdpijndossier van de BEL Combinatie, ligt deze maand bij de gemeenteraden van Blaricum, Eemnes en Laren. Blaricum was deze week als eerste aan de beurt via het rondetafelgesprek. D66, VVD en coalitiepartij CDA waren gematigd kritisch.

VVD en D66 vielen vooral over het moeten bijbetalen van 270.000 euro, terwijl de BEL Combinatie tonnen blijft reserveren. Bijvoorbeeld voor de eerstvolgende schildersbeurt van het kantoor in Eemnes.

,,We willen wel het gevoel krijgen dat deze organisatie de tering naar de nering gaat zetten"', gaf D66-raadslid Joke Lanphen de stemming aan. ,,En niet gemakkelijk op ons kussen neervalt.''

Burgemeester Joan de Zwart over de keuze om reservepotten te ontzien: ,,We kunnen niet het ene gat met het andere vullen. Dat komt dan in een latere begroting terug. Er zit ook niet zo heel veel vlees meer op de botten. We moeten af van het wij en zij. Die BEL Combinatie is van ons. Er zijn jaren dat het meezit en jaren dat het tegenzit.''

Flauw

De VVD vond het 'wij-zij' flauw. ,,Dat wordt mede door u in stand gehouden door vaak tegen ons als raad te zeggen dat wij niet over de BEL Combinatie gaan'', aldus Rosmarijn Boender.

De Zwart is het laatste, zittende lid van het dagelijks bestuur van de BEL Combinatie. Ze was medeverantwoordelijk voor de beslissingen begin 2014 om een diepgaand en kostbaar onderzoek in te stellen naar mogelijk 'verdwenen' incassogeld en de betrokken BEL-afdeling.

Burgemeesters Elbert Roest (Laren) en Roland van Benthem (Eemnes) maakten na de verkiezingen plaats voor wethouders Tijmen Smit (Laren) en Niels Rood (Eemnes). BEL Combinatie-directeur Inge van Zon stapte kort daarna op.

Geheim

Een incasso-ambtenaar die contracten met een extern incassobedrijf sloot, werd op non-actief gezet. De rijksrecherche is nog bezig met een onderzoek naar lekken van vertrouwelijke informatie. Een deel van het incassodossier is daarom nog geheim. Met het incassobedrijf is een regeling getroffen om slepende juridische procedures te voorkomen.

De drie raden van de nog altijd zelfstandige gemeenten hebben geen directe invloed op hun gezamenlijke ambtenarenkorps. Ze worden 'geïnformeerd' door hun colleges die het algemeen bestuur van de BEL Combinatie vormen. Het dagelijks bestuur legt verantwoording af aan dit algemeen bestuur.

Onvermijdbaar

De Zwart relativeerde het wegwerken van de rode cijfers bij de BEL Combinatie. ,,Het is de eerste keer in de eerste zes jaar dat er aangevuld moet worden door de gemeenten. Een relatief klein bedrag. Heel vervelend, maar in verhouding tot de totale begroting is het overzichtelijk.'' De gigantische onderzoekskosten waren volgens haar ,,helaas onvermijdbaar''.

De VVD wilde weten waarom het algemeen bestuur ,,begrip" heeft getoond voor de aanpak in 2014. Wethouder Liesbeth Boersen: ,,Achteraf kan je altijd zeggen dat je dit of dat had moeten doen. Maar met de kennis van toen denk ik dat het dagelijks bestuur goed heeft gehandeld. Er is uitgelegd hoe de zaak is gelopen en dat was een sluitend verhaal voor ons.''

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.