’Geen radicale veranderingen bij De Vorstin’

De Vorstin in Hilversum.© Archief Studio Kastermans

Valentijn Bartels
Hilversum

Het bestuur van poppodium De Vorstin ziet geen aanleiding om de koers van het podium radicaal te wijzigen, maar gaat met aanbevelingen aan de slag.

Dat meldt voorzitter van het bestuur Frank du Mosch desgevraagd, naar aanleiding van een kritisch rapport van onderzoeksbureau Thaesis. „We hebben dit jaar een record van het aantal bezoekers gebroken, in 2016 zijn er financieel bovendien geen tekorten.”

Visie herijken

Du Mosch trekt zich wel het advies van een klankbordgroep aan, waarin Mark Minkman (directeur van het Amsterdamse Paradiso), Fons van Iersel (oprichter van het Tilburgse poppodium 013) en Gea Mulder (promotor van jonge bands) zaten. „Zij vertelden dat een boeker niet weet welke artiesten hij in De Vorstin moet zetten, welke artiesten hier logischerwijs moeten optreden. Dat soort kritiek van zwaargewichten nemen wij zeer serieus.” Die opmerking van de klankbordgroep sluit aan bij de conclusie van Thaesis dat De Vorstin door brede programmering ’een zwakke identiteit heeft’. Bezoekers hoeven echter niet opeens andere artiesten te verwachten. „We hebben nog geen antwoord geformuleerd, het is wel een moment voor de herijking van onze visie. Daarom zitten we nu in een transitiefase.”

Toekomstbestendig

Eind dit jaar komt het bestuur met een transitieplan ’voor een robuust en toekomstbestendig poppodium’. De Vorstin bestuurder is blij dat het onderzoeksbureau en het Hilversumse college een voorkeur uitspreken voor ’het versterken van de financiële en inhoudelijke positie’. Daardoor valt onder andere een overname door een ander podium af. Een financiële injectie door de gemeente is dan wel een vereiste. Om installaties en inventaris over te nemen, tekorten uit het verleden te dekken en om weerstandsvermogen op te bouwen. „De wethouder heeft gezegd dat de gemeente bereid zou zijn daarvoor geld beschikbaar te stellen, maar uiteraard gaat de raad daar uiteindelijk over”, weet Du Mosch.

Kritiek

In een brief schrijft het Vorstinbestuur zich te storen aan ’de niet of nauwelijks door feiten geschraagde conclusies’. „Er valt veel af te dingen op de methodiek, de zorgvuldigheid en op de kwaliteit van de aanbevelingen.” Du Mosch meldt daar liever niet over te praten, maar laat zich ontvallen dat het niet klopt dat het bestuur niet aan de bel trok toen de benarde financiële situatie aan het licht kwam. „Toen hebben we direct actie ondernomen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.