’Bouw havenkantoor Huizen zonde van het geld’

Het nieuwe havenkantoor komt tegen de historische botterwerf te staan.

Eddie de Paepe
Huizen

Ligplaatshouders én havenmeesters hebben ernstige bezwaren tegen verplaatsing van het Huizer havenkantoor. Dit stelt watersporter Willem Geesink in een brief aan college en raad.

De raad stemde begin vorige maand in met het verkassen van het havenkantoor. De havenmeesters werken al vele jaren vanuit een ’tijdelijke’ portocabin. In eerste instantie wilde het college hun werkplek verplaatsen naar de eerste etage van het gebouw van de botterwerf. Om aan de arbo-eisen te voldoen was echter een forse investering nodig, zodat b en w toch maar kozen voor nieuwbouw naast het werfkantoor.

Willem Geesink stelt daar, mede namens andere ligplaatshouders, grote vraagtekens bij. De verplaatsing lijkt volgens hem ’de zoveelste misser van de gemeente te worden als het gaat over het exploiteren van de haven’.

Na de ’zeer matige voorzieningen’ van de gemeentehaven op een rij te hebben gezet, somt de Huizer diverse negatieve effecten van het verkassen van het havenkantoor op. Zo gaat volgens hem het contact tussen de havenmeesters nog verder achteruit. ’Met name het noordelijke gedeelte van de haven wordt een ondergeschoven deel.’ Verder worden de beveiliging en de controle in de haven nog minder dan ze als zijn. ’De recente golf van inbraken in boten spreekt voor zich.’

Geesink stelt verder dat de sloop van ’een goed functionerend’ havengebouw kapitaalvernietiging is. ’En er is geen oplossing voor passanten en ligplaatshouders als het gaat om sanitaire voorzieningen.’ Ten slotte wijst de watersporter erop, dat de nieuwbouw ’een groot deel van de uitstraling van de botterwerf weghaalt’.

De verplaatsing van het havenkantoor kost veel geld maar brengt de ligplaatshouders niets, aldus Geesink. Hij roep het college op om van het plan af te zien en te rade te gaan bij de ligplaatshouders en passanten en de havenmeesters.

De verplaatsing van het havenkantoor wordt absoluut niet gedragen door de havenmeesters, licht Geesink zijn brief toe. „Zij hebben dezelfde bezwaren. Ik heb begrepen dat zij daarover een kritische brief aan de raad hebben geschreven. En dat ze die van hun baas hebben moeten intrekken.”

De gemeente kan nog niet reageren op vragen van deze krant over de geplande nieuwbouw van het havenkantoor en de door Geesink vermelde brief van de havenmeesters.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.