Zoetelief gekozen tot voorzitter 50PLUS

ANP
HILVERSUM

De leden van 50PLUS hebben zaterdag tijdens een partijbijeenkomst in Hilversum Jan Zoetelief gekozen tot nieuwe partijvoorzitter. Hij volgt partijoprichter Jan Nagel op, die zijn functie neerlegt. Zoetelief was voorgedragen door het bestuur.

Zoetelief, wethouder in Nijmegen, was voorgedragen door het bestuur. Hij verwierf 143 van de 257 uitgebrachte stemmen.De voormalige Hilversumse wethouder Arno Haye werd tweede. Dick Schouw, die hard oppositie voerde tegen het partijbestuur, eindigde als derde met slechts 44 stemmen.

Zoetelief zei in een reactie dat 50PLUS nu een ,,stabiele toekomst'' tegemoet kan, met ruimte voor discussie voor alle leden. ,,Ook degenen die niet op mij gestemd hebben.''

Mocht Schouw gewonnen hebben, dan ,,hadden we diep moeten ademhalen en ons achter de oren krabben'', aldus de Zoetelief. Ook politiek leider Henk Krol toonde zich opgelucht dat de door het bestuur voorgedragen kandidaat nu voorzitter is geworden en dat de eenheid in de partij is hersteld.

50PLUS was de afgelopen dagen het toneel van hevige interne conflicten. Een deel van de leden vindt de verkiezingsuitslag, waarbij de partij vier Kamerzetels haalde, teleurstellend. Ze verwijt het partijbestuur dat het vernieuwing in de weg staat. Schouw voerde het kamp van ontevredenen aan. Hij is de partner van Adriana Hernandez, een bestuurslid dat overhoop ligt met de rest. Het bestuur wil van haar af.

Partijleider Krol stak op de bijeenkomst uitvoering de loftrompet over scheidend voorzitter Jan Nagel. Hij noemde hem ,,dwars, maar altijd met de beste bedoeling''. Nagel zelf - nog net 77 - lijkt nog niet echt van plan de politiek voor gezien te houden. Hij verwees in zijn afscheidsrede naar de Duitse bondskanselier Konrad Adenauer, die actief bleef tot hij diep in de tachtig was.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.