Tuinen van Vechtse paradijzen beschreven

nigtevecht

Tsaar Peter de Grote was niet alleen geïnteresseerd in Hollandse schepen en bouwkunst, maar ook de tuinkunst uit de zeventiende en achttiende eeuw had zijn warme belangstelling. Zo groot was zijn bewondering voor wat Nederlanders tot stand brachten, dat de rijke ondernemer Christoffel Brants die adoratie memoreerde in een buitenplaats.

Het landgoed Petersburg, aan de Vecht tegenover het huidige Nigtevecht, is in 1710 opgericht ter ere van de Russische vorst. Als hij in Nederland vertoefde, bracht hij altijd een bezoek aan Petersburg. In zijn eigen Rusland zette hij Hollandse hoveniers aan het werk. Een beetje zijn thuis was het in Nigtevecht wel, want in de sierlijk aangelegde tuinen was ook een Russische badstoof, een sauna. Drie eeuwen later herinneren alleen de scherpe lijnen in de polder tussen Nigtevecht en Nederhorst den Berg nog aan die bloei en opkomst van de buitenplaatsen.

Henriëtte Emaar (tekstschrijver) en Inge Dekker (historicus én hovenier) hebben er in dit jaar van de Buitenplaatsen een boek aan gewijd: ’Vechtse Paradijzen, tuinen bij buitenplaatsen in de Vechtstreek’. Meer dan op de rijke huizen richten de twee Utrechtse auteurs zich op de tuinen, toen en nu. ,,Gek genoeg waren die tuinen vaak meer bekend in het buitenland dan hier’’, zegt Emaar. ,,Met die tuinen werd niet alleen gepronkt. Er kwamen nieuwe ornamenten. Nieuwe technieken werden toegepast en botanische ontdekkingen van over de hele wereld kregen er een plaats", aldus Dekker.

Het Jaar van de Historische Buitenplaatsen gaat in Stichtse Vecht van start op 31 maart met twee publieksvoorstellingen van de film ’Pronken en Ploeteren aan de Vecht’.

Godelieve Eijsink heeft zich bij het maken van de film over Daelwijck (Utrecht), Gunterstein (Breukelen) en Vreedenhoff (Nieuwersluis) en hun bewoners gebaseerd op de ideeën van Henriëtte Emaar en Inge Dekker. Belangstellenden kunnen de film kosteloos meemaken in het koetshuis van Kasteel Nijenrode in Breukelen (aanmelden@groeneparels.nl).

De voorstellingen zijn om twee uur en half vier.

Het boek is te bestellen via www.groeneparels.nl

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.