Baarn wil sportgeld anders gaan verdelen

Sportpark Ter Eem zal subsidie moeten inleverern.© Archief Studio Kastermans

Joost Reijnders
Baarn

De gemeente Baarn gaat het budget voor de sportaccommodaties anders verdelen. Eerlijker, zo meent het college van b en w.

Omdat er deze maand geen raadsvergaderingen zijn, zal de gemeenteraad de nieuwe subsidienota in mei behandelen. In de nieuwe verdeling van de subsidies heeft het college gekeken naar de combinatie van sportvloer en ledental. Dat om meer evenwicht te brengen in de verdeling dan nu het geval is.

De grootste subsidieontvangers op het gebied van sport zijn de Stichting De Trits, die het zwembad en de sporthal exploiteert (in 2017 617.478 euro), de Stichting Exploitatie Sportpark Ter Eem (Seste) namens de voetbalclubs daar, goed voor 308.680 euro in 2017, en de Stichting Kunstgras Accommodatie Baarn (SKAB - de hockey) die in 2017 46 mille krijgt (terwijl om 85 mille gevraagd was).

De gedachte achter de verdeling van de subsidies was altijd dat sportclubs die gebruik maken van gemeentegrond 65 procent van hun begroting krijgen uit de subsidiepot. Seste zit daar ver boven, en zal uiteindelijk van 308 mille nu moeten zakken naar een subsidie van 189.000 euro per jaar.

Afgelopen december kruisten de partijen in de gemeenteraad en het college al de degens over de sportnota. De wens van het college voor een eerlijker verdeling, waarbij ook verenigingen die nu geen subsidie krijgen ook een beroep kunnen doen op de gemeente, viel vooral bij de beheerder van het sportpark Ter Eem in verkeerde aarde. Seste heeft het beheer van Ter Eem overgenomen van de gemeente, en een verlaging van de subsidie zou het bestuur mogelijk kunnen nopen de exploitatie weer terug in handen van de gemeente te geven, zo werd de gemeenteraad duidelijk gemaakt.

Toch wil het college de andere verdeling doorzetten, ook al gaat het Seste geld kosten. ’Een aantal sportverenigingen dat toch nog toe geen subsidie kreeg, gaat vanaf 2019 ook subsidie ontvangen’, meldt het college. Daarbij valt te denken aan de tafeltennisvereniging, tennisclub Phonosmash of de roei- en de schietvereniging. Maar omdat je een euro maar een keer kunt uitgeven, zal Seste hoe dan ook moeten bloeden. Een klein doekje voor dat bloeden is er wel: ’Volledige gelijkschakeling van alle accommodaties zou een onredelijke subsidieverlaging voor Seste betekenen’, meldt het college. En daarom wordt het subsidiebedrag voor Seste over 2017 en 2018 nog aangevuld met 65.000 euro.

Daarmee krijgt Seste de gelegenheid om de komende anderhalf jaar te zoeken naar nieuwe bronnen van inkomsten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.