DAV daagt Baarn voor rechter om Laanplein-schadeclaim

Eric Lorier

Projectontwikkelaar DAV daagt de gemeente Baarn voor de rechter vanwege het mislukken van het Laanplein-project op parkeerterrein Laanstraat. De ontwikkelaar wil geld zien. De gemeente wil op dit moment niet reageren, de projectontwikkelaar is waarschijnlijk vanwege de vakantietijd onbereikbaar. Naar verluidt gaat het om een miljoenenclaim.

De gemeente Baarn heeft deze week een dagvaarding gekregen. Ontwikkelaar DAV eist schadevergoeding van Baarn, omdat de gemeente in de ogen van het bedrijf niet aan haar verplichtingen heeft voldaan om realisatie van het project mogelijk te maken. Bovendien stelt DAV dat de gemeente Baarn onrechtmatig heeft gehandeld.

DAV eist een vergoeding van de schade die het bedijf heeft opgelopen door het mislukken van het project. Vooruitlopend op de te voeren juridische procedure eist DAV alvast een voorschot op de schadevergoeding. Om welk bedrag het gaat wordt niet nader bekend gemaakt in de door de gemeente naar buiten gebrachte mededeling.

De gemeente en DAV waren ooit van plan om op parkeerterrein Laanstraat een parkeergarage, nieuwe supermarkten voor C1000 en Aldi en ruim honderd woningen te realiseren. Vooral de parkeergarage bleek een financieel onhaalbare molensteen. Een vorig jaar ingediend DAV-plan zonder parkeergarage maar met een parkeerdak bovenop de supermarkten voldeed volgens Baarn niet aan de afgesproken randvoorwaarden.

De schadeclaim van DAV aan het adres van de gemeente Baarn lijkt een schot voor de boeg voor de naderende kwestie rond garage Kooy. De projectontwikkelaar is contractueel verplicht het garagepand op de hoek van Eemnesserweg en Nieuwstraat voor het einde van dit jaar terug te kopen van de gemeente.

De gemeente kocht de Kooy-hoek eind 2011 voor in totaal 2,25 miljoen euro van DAV. Het terrein maakte ooit deel uit van de planontwikkeling voor het Laanplein. Bij de aankoop door de gemeente is vastgelegd dat ontwikkelaar DAV het terrein voor hetzelfde bedrag plus rente zou terugkopen als de plantontwikkeling niet door zou gaan. De termijn voor terugkoop verstrijkt eind dit jaar.

De aankoop met verplichte terugkoop was eigenlijk een verkapte lening aan DAV met het garageterrein als onderpand. Binnen de gemeenteraad, en met name bij toenmalig oppositiepartij BOP, was veel verzet tegen de deal. De gemeente kon er echter niet onderuit in verband met eerder gemaakte afspraken. Tegenstanders van het Laanplein-project zeiden destijds te vermoeden dat DAV het al dan niet terugkopen van de Kooy-hoek zou gebruiken als breekijzer bij eventuele schadeclaims voor het niet doorgaan van het Laanplein-project, iets wat er al lang aan zat te komen. Of dat daadwerkelijk ook gaat gebeuren blijkt de komende maanden.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.