’Schrik van Laren is de €20 man’

Henk Runhaar
Hilversum

De ’20 euro man’, die inwoners in de hele regio al geruime tijd met een smoes geld aftroggelt, is niemand minder dan Sylvester S. alias de ’schrik van Laren’. Zeker drie slachtoffers herkennen S. als degene die hen in de luren legde.

De man komt telkens met het verhaal dat hij vlakbij woont en in de problemen zit doordat zijn deur is dichtgewaaid. Hij vraagt om geld, meestal twintig euro, voor een treinkaartje naar de zogenaamde woonplaats van zijn ouders om daar reservesleutels te halen. Hij belooft het geld terug te betalen, maar doet dit nooit.

Winkelier

Dat het gaat om S. ontdekte een winkelier aan de Havenstraat in Hilversum. „Hij was buitengesloten en vroeg geld voor een treinkaartje. Of hij op internet mocht kijken wat het kostte. Hij viel door de mand toen hij vertelde dat hij bij De Jonghe Graef werkte. Ik wees hem erop dat de zaak niet meer zo heet en vroeg hem hoe de eigenaar heet. Hij noemde een verkeerde naam en probeerde zich er met ’o, is dat niet zijn compagnon?’ uit te kletsen. Ik heb hem ronduit gezegd dat ik twijfelde aan zijn verhaal en hem geen geld zou geven. Hij liep boos weg. De overbuurvrouw gaf hem wel geld.”

De winkelier deed navraag op het opgegeven adres. „Een collega in de straat liet me de foto zien van die man. Dat was hem.”

Tweede naam

Toen de Havenstraat-winkelier het slachtofferverhaal van gemeenteraadslid Mirjam Kooloos las in deze krant, liet hij haar de foto van S. zien. Ook zij herkent haar oplichter. „100 procent zeker.” Dat geldt ook voor oud-advocaat Pieter Bogaers uit Bussum. „Bij mij stelde hij zich voor als Michael, dat blijkt zijn tweede naam te zijn. Dat deed hij ook bij een slachtoffer aan de Koninginneweg in Hilversum. Ook zij herkent in S. de man die haar oplichtte.” Dat de dader zich als het zo uitkomt voordoet als beveiliger op het Mediapark lijkt ook geen toeval. Sylvester S. heeft een gebiedsverbod voor het Mediapark vanwege een reeks insluipingen.

Bij de politie liggen minstens drie aangiften tegen de ’€20 man’. „We hebben wel iemand op het oog, maar er is nog geen arrestatie”, zegt een woordvoerster desgevraagd.

Celstraf

De ’schrik van Laren’, ex-Laarder, dankt zijn bijnaam aan het veroorzaken van ernstige overlast en een lange reeks bedreigingen, insluipingen en diefstallen. S. (30) zat dit jaar een celstraf uit van vier maanden, maar lijkt zijn leven niet te beteren. Vorige maand maand werd hij veroordeeld tot tien dagen cel. Nieuwe strafzaken tegen de man liggen al in het verschiet.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.