Schoolkorfbaltoernooi Huizen staat op de tocht

Huizen

Het is niet zeker of het jaarlijkse Schoolkorfbaltoernooi bij Korfbalvereniging Huizen op 12 oktober door kan gaan. Dat zegt voorzitter Theo Vijfhuize. Oorzaak: de engerlingen (larven van kevers) hebben ook hier toegeslagen.

Het natuurgrasveld bij de vereniging is - net als de velden bij de voetbalverenigingen SV Huizen en HSV De Zuidvogels - zwaar aangevreten door de wormvormige diertjes. Vijfhuize: „Wij hebben het nog maar net ontdekt. Afgelopen zaterdag viel me op hoe slecht het veld er bij lag. Toen heb ik de gemeente ingeschakeld.”

De korfbalvereniging telt zo’n 250 leden. Zij hebben voor de wedstrijden en trainingen een kunstgrasveld en een natuurgrasveld tot hun beschikking. Voor de leden valt de impact van de larvenplaag nog wel mee, legt Vijfhuize uit: „De meeste wedstrijden worden op kunstgras gespeeld. En wanneer er dan toch eentje op natuurgras staat gepland, dan gaan we die verschuiven. Voor trainingen wordt het natuurgras wel gebruikt, maar nu moet iedereen op het kunstgrasveld gewoon een beetje inschikken. We hebben nog twee competitie-weekenden buiten te gaan, en dan gaan we de zaal in.”

Veel groter is de impact op de honderden scholieren die worden verwacht tijdens het schoolvoetbaltoernooi. Vijfhuize: „Ik weet niet op hoeveel kinderen de teller nu staat, maar gemiddeld hebben we hier tijdens het toernooi zo’n 350 kinderen lopen. Probleem is dat het veld zo is aangetast dat de kans op blessures enorm is toegenomen. Het laatste wat wij willen is dat een kind hier geblesseerd van het veld af komt. Veiligheid gaat uiteraard boven alles.”

Of Vijfhuize echt tot afgelasten van het toernooi overgaat, of gaat uitwijken naar een andere locatie, kan hij nu nog niet zeggen. „Ik moet wel eerlijk zeggen dat een alternatieve locatie een beetje lastig ligt gezien de problemen met de natuurgrasvelden bij andere sportverenigingen. Volgende week hakken we de knoop door.”

Happening

Frans Elbers, opzichter van de gemeente Huizen (eigenaar van de velden), zegt er vooralsnog alles aan te doen om het schoolkorfbaltoernooi doorgang te laten vinden. „Het is een belangrijk sportevenement, een grote happening. Ik zie wel mogelijkheden om het door te zetten.” Zo is het Elbers opgevallen dat een deel van het natuurgrasveld dat in het voorjaar opnieuw is ingezaaid helemaal in tact is. „Ik moet het nog met de korfbalvereniging overleggen hoor, maar misschien is het mogelijk om het toernooi in een iets andere vorm te gieten. Kijk, de impact van spelers op een korfbalveld is toch ook weer anders dan op een voetbalveld. Dat nemen we allemaal mee in de afweging.”

Intussen gloort er volgens Elbers hoop voor de voetbalverenigingen. „De vrijwilligers van de clubs hebben de afgelopen tijd de velden uitputtend gerold en besproeid. Hierdoor zijn engerlingen gedood en heeft het gras hier en daar kans gezien te gaan groeien. Er wordt echt met man en macht aan de velden gewerkt. Neemt niet weg dat er tot de winterstop zal worden geschoven wedstrijden en trainingen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.