Cel geëist tegen Poolse fietsendievenbende

Bunschoten

De officier van justitie Utrecht heeft dinsdag gevangenisstraffen tot anderhalf jaar cel geëist tegen 5 Poolse mannen uit Bunschoten.

De Polen vormden volgens de officier een criminele organisatie die is opgericht om fietsendiefstallen te plegen in Nederland. In de woning van de bende in Bunschoten vond de politie in juli 58 kostbare fietsen.

De bende liep afgelopen zomer tegen de lamp toen een lid van de groep in Harderwijk een lokfiets van de politie meenam.

De politie achtervolgde de bestelwagen van de bende naar Bunschoten. Onderweg kreeg de bestuurder van de auto in de gaten dat hij werd achtervolgd. Twee mannen stapten uit het busje en renden weg. De politie achterhaalde ze.

Camping

De mannen woonden in een bungalow op camping Eemmeer aan de Westdijk in Bunschoten. In en rond de bungalow vond de politie gestolen elektrische fietsen ter waarde van 45.000 euro. De auto van de bende was uitgerust met valse nummerborden

In de woning lagen allerlei zaken zoals stickervallen om de framenummers van fietsen te vervalsen. In de woning woonden 5 Polen, van 25 tot 29 jaar oud, die allemaal al jarenlang in Nederland werkten. De verdachten hebben in Nederland en Polen allemaal strafbladen voor kleine feiten zoals heling en diefstal.

De Polen werden in oktober vrijgelaten. Een van de verdachten werd in december opnieuw opgepakt toen hij weer twee fietsen probeerde te stelen. Deze verdachte pochte in een telefoongesprek dat hij vijf fietsen per dag kan leveren

Proeftijd

Twee verdachten liepen in Nederland zelfs in een proeftijd. Hun advocaten zien geen bewijs voor een organisatie. Zij stellen dat fietsendiefstallen niet erg genoeg zijn voor gevangenisstraf.

De uitspraak is over 2 weken.

Meer nieuws uit GE

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.