Opstootje Groest hit online [video]

Redactie Hilversum
Hilversum

Een filmpje van opschudding tijdens het uitgaan op de Groest afgelopen weekend is een grote hit op internet. Een van de omstanders filmde een paar mannen terwijl ze heftig staan te schreeuwen tegen twee agenten. Inmiddels heeft Dumpert.nl de beelden overgenomen, daar is de video al meer dan 327.000 keer bekeken.

De mannen in het filmpje zijn kwaad en schreeuwen met dubbele tong. Een agent bewerkt een vervelende Groestganger met het achterwiel van haar dienstfiets en slaat zijn mobieltje uit zijn hand. Vervolgens richt ze zich geërgerd tot de ’cameraman’. Ze verbiedt hem de beelden op internet te plaatsen en dreigt aangifte te doen.

Uiteindelijk is een 25-jarige Nieuwegeiner gearresteerd voor het beledigen van de politie. De agenten waren aanwezig omdat dezelfde man protesteerde, toen hij uit een horecagelegenheid werd gezet. Ook bij zijn arrestatie verzette hij zich. Hij moest de rest van de nacht doorbrengen in een politiecel. Pas zaterdagmiddag mocht hij gaan.

Niet reageren

De politie kent het populaire filmpje, maar wil niet op de inhoud reageren, zegt woordvoerder Sven van den Burg. Wel laat hij weten dat hij dergelijke filmpjes en de reacties erop erg flauw vindt. ,,De acties van de politie worden zo helemaal uit hun context gehaald. Je weet niet wat er aan vooraf is gegaan en waarom de politie zo reageerde.’’Volgens Van den Burg is er nog geen aangifte gedaan tegen de filmende jongen. De politie wil eerst uitzoeken of aangifte doen in zo’n geval überhaupt kan.

Het is een discussie die vaker speelt in Nederland: mag een agent in actie op een openbare plek worden gefilmd? Een ingewikkelde kwestie, omdat hier geen duidelijke richtlijnen voor bestaan. Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet, gespecialiseerd in internetrecht, mag het gewoon. Hij schrijft op zijn blog dat je de gezichten van de agenten misschien wel onherkenbaar moet maken als je zo’n ’politiefilmpje’ online zet. Dat gebeurde in dit geval niet.Zie ook Dumpert.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.