Eerste nederlaag SDO tegen fris Heerenveen

Gijs Moerman
Bussum

De wens van SDO om zo snel mogelijk uit de buurt te geraken van het drijfzand in de hoofdklasse, heeft zondag een flinke knauw gekregen. Tegen Heerenveen leden de Bussumers op eigen terrein een 1-3-nederlaag. In de ogen van coach Ivar van Dinteren een onnodige en domme verliespartij. ,,We hebben het gewoon zelf verprutst vanmiddag. Misschien heb ik wel te veel gehamerd op het feit dat we messcherp moesten zijn.’’

Overigens was SDO-Heerenveen voor de neutrale toeschouwers - en de Friese aanhang - een verdraaid leuke wedstrijd om naar te kijken. Het regende kansen over en weer. Beide partijen kregen er een stuk of acht en met gemak had het na negentig minuten 5-5 gestaan. SDO krijgt veel meer mogelijkheden dan het afgelopen seizoen, toen het voorin vaak behelpen was. Alleen ontbrak dit weekeinde de degelijkheid, het kenmerk van de Bussumers in de vorige jaargang.

De thuisploeg liet zich op eigen terrein twee keer verrassen bij een corner en bij een omschakelmoment, waardoor het na een klein uur al 0-3 was voor Heerenveen. ,,Zeker in de eerste dertig minuten misten we de overtuiging, verloren we de duels waarin Heerenveen zich veel feller toonde. We hebben ons daarna wel hersteld en eigenlijk onvoorstelbaar veel kansen bij elkaar gespeeld. Volgens mij minimaal zoveel als de tegenstander. Maar ja, als je bij standaardsituaties de afspraken niet nakomt, dan kun je zo tegen een zeperd aanlopen.’’

De 0-1 na acht minuten viel na een ingestudeerde corner. Breed gelegd op de rand van het strafschopgebied en vandaar in één vloeiende beweging doorgespeeld naar Niels den Haan, zoon van voormalig Vogels-trainer Philip den Haan. Die rondde van dichtbij koeltjes af. Na het halfuur waarin SDO zich sloom had laten aftroeven door de veel frissere Friezen, herpakten de gastheren zich en kreeg SDO in de persoon van Mike van ’t Land een geweldige mogelijkheid om de partij in evenwicht te brengen. Fraai aangegeven door Sven Peereboom kwam Van ’t Land oog in oog te staan met doelman Justin van der Dam. Hij speelde de bal iets te ver voor zich uit, waardoor de keeper kon redden. Opmerkelijk moment nog voor rust: arbiter Zeeman legde het spel even stil omdat hij een vlieg had ingeslikt.

Kort na rust werd het bijna 1-1 na een venijnig schot van Desley Groenewegen, maar dertig seconden later lag de 0-2 achter SDO-goalie Dion Thomas. Heerenveen brak razendsnel uit en de sterke nummer 11 van de bezoekers, Stefan Bollen, mikte de bal leep in de korte hoek. Niet veel later was het 0-3. Een hoekschop van Heerenveen vond het kopgrage hoofd van Kevin Regts, die nauwelijks werd gehinderd.

De Friezen geloofden dat de zaak beklonken was en gingen ineens de domste fouten maken. SDO versaagde ondanks de ruime achterstand geen moment. Het leverde een trits kansen op, maar uiteindelijk scoorde alleen Maikel van Latum.

Meer nieuws uit Sport Regionaal