Scoren is óók een vak, blijkt bij Laren-SCHC

Naomi van As achtervolgt Michelle van der Pols.

Naomi van As achtervolgt Michelle van der Pols.

Bert Jan van Oel
Laren

Er is een hoop veranderd bij de hockeysters van Laren: een nieuwe technische staf, enkele sterke ’aankopen’ en een wijziging in het spelsysteem. Het oogde vrijdag in de eerste topper van het seizoen tegen SCHC nog allemaal niet zo coherent bij het team van Ageeth Boomgaardt, maar wel werd er met 1-0 gewonnen.

Op basis van individuele kwaliteiten vooral. SCHC was de betere ploeg, met name in de eerste helft, maar de mensen die het voor Stichtse moesten doen, lieten het op de beslissende momenten afweten. Bij Laren excelleerde keepster Joyce Sombroek weer eens, gaf Naomi van As een paar keer op indrukwekkende wijze gas en was de winnende goal er een om in te lijsten.

Los van het feit dat de derby’s tussen Laren en SCHC altijd interessant zijn, had de wedstrijd gisteren nog een pikant tintje. Etienne Spee, de afgelopen twee seizoenen trainer/coach van Laren, zit tegenwoordig bij Stichtse op de bank. Maar speelsters op het hoogste niveau in Nederland spelen geen wedstrijdjes binnen een wedstrijd, die gaan altijd voor winst.

Reflex

Zie Sombroek, die voor rust Emilie Mol van een treffer afhield, een paar strafcorners van Caia van Maasakker pareerde en een schitterende reflex had na een tip-in van Roos Drost. Drost had vroeg in de wedstrijd ook al de paal geraakt.

SCHC kon zich na de 1-0 voor Laren dan ook best een beetje beklagen, maar kansen benutten is ook een vak. Dat liet Laren één keer zien. Op rechtse combineerden Naomi van As en Laurien Leurink, die de bal in de cirkel bracht. Kim Lammers stapte er bewust overheen en bij de tweede paal tikte Juliette Hentenaar ongehinderd in. Hentenaar was net binnen de lijnen gekomen en kennelijk nog niet waargenomen door de SCHC-defensie.

Rentree

Kim Lammers blies dus ook weer haar partijtje mee, al was het grappig dat juist het níet raken van de bal haar belangrijkste bijdrage was. De spits lijkt weer opgelapt na haar blessureproblemen van vorig seizoen en maakte tegen Stichtse haar rentree. ,,Ze traint met de ploeg mee, maar werkt ook nog veel individueel om haar lichaam te onderhouden’’, vertelde Boomgaardt.

De nieuwe coach van Laren viel vrijdag op door ongebruikelijk veel door te wisselen, ook achterin. Doorwisselen is normaal, maar meestal blijven in elk geval de twee centrale verdedigers de volle zeventig minuten staan. Met afwisselend Lieke van Wijk, Fieke Holman en Willemijn Bos in diverse combinaties in het hart van de verdediging, leek het achterin soms onrustig bij Laren. Boomgaardt legde uit: ,,We hebben dat in de voorbereiding ook al gedaan, de speelsters zullen er echt wel aan wennen. Ik vind het belangrijker dat iedereen fit is en ook in de eindfase van de wedstrijd nog adem heeft.’’

Hoeveel waarde dat kán hebben bewees Naomi van As, die in de wisselcarroussel meedraaide en er kort voor tijd nog een flitsende demarrage uitgooide. Ze gleed langs drie tegenstanders en werd binnen de cirkel platgelegd. Een strafbal, duidelijk genoeg. Maar het leverde Laren slechts een corner op, die door Van Wijk naast werd gemikt.

Meer nieuws uit Sport Regionaal