Veel meldingen van vuurwerkoverlast

Hans van Keken
Soest

Al meteen na het openen van het meldpunt vuurwerkoverlast regent het klachten in Eemland en Gooi en Vechtstreek.

Dat blijkt uit de cijfers van het meldpunt vuurwerkoverlast, dat eerste kerstdag weer geopend is. Vele tientallen keren is er inmiddels al geklaagd in deze regio, waarbij vooral Hilversum en Soest er bovenuit steken qua aantallen.

In Soest zijn het Smitsveen en de wijk ’t Hart en in Hilversum de Diependaalselaan en Kerkelanden waar nu al veel geknald wordt. Het afsteken van vuurwerk mag pas op Oudejaarsavond, vanaf zes uur, tot twee uur ’s nachts.

Het meldpunt bestaat sinds enkele jaren en is een initiatief van dertig lokale fracties van GroenLinks, waaronder die van Amersfoort.

Hij is ingesteld om in kaart te brengen welke overlast er is door vooral zwaar knalvuurwerk. GroenLinks maakt zich al langer sterk voor het afschaffen van vuurwerk, waar de laatste jaren steeds meer bijval voor komt.

Niet alleen van oogartsen en medici, maar ook van politie en burgemeesters en enkele weken geleden ook van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die pleitte voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Overigens gaat het niet alleen om overlast, maar soms ook gewoonweg om vandalisme en vernielingen waarbij (zwaar) vuurwerk een rol speelt.

Zo werd tweede kerstdag rond vijf uur ’s morgens de Professorenbuurt in Baarn opgeschrikt door een enorme knal. Er bleek een zware vuurwerkbom ontploft, een personenauto had flinke schade. De eigenaar schat minimaal 3.000 euro.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.