Hilversumse Vrijmetselaars zetten na 120 jaar deur wagenwijd open

Het inwijdingsgenootschap opent de tempelruimte.© Foto Paul Mellaart

Annemarie de Jong
Hilversum

Voor het eerst in 120 jaar komen de Hilversumse Vrijmetselaren ’uit de kast’. ,,Goed voor onze naamsbekendheid en imago”, zegt voorzitter René Fouraschen van Loge W.A. Mozart.

De deur aan de Oude Enghweg 19 staat zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur open. Waarom?

,,Het beeld bestaat dat we een geheimzinnige club zijn. Een old boys netwerk, waar rare dingen gebeuren. Ik ben altijd open over de Vrijmetselarij. Het is voor het eerst in 120 jaar aanwezigheid van de Vrijmetselaren in Hilversum dat wij op deze manier naar buiten treden.

Eerder deden we wel mee aan Open Monumentendagen, maar dan kwamen mensen het historische pand bekijken. Bij deze open dag gaat het echt om ons. Geïnteresseerden krijgen in onze Tempelruimte een indruk van de rituelen die we uitvoeren. Best spannend; wie komen er en hoeveel? Maar we zijn er klaar voor. We hopen er ook een paar nieuwe leden aan over te houden.”

Wat doen Vrijmetselaren?

,,We zijn gewoon een vereniging met een bestuur en leden, die zich bezighoudt met zingevingsvraagstukken. Waarom zijn we op aarde? Wat gebeurt er na de dood? Levensvragen. Daar heb je het niet over in de kroeg.

Het is een soort filosofieclubje, waarbij we eeuwenoude rituelen en symbolen gebruiken. Een hulpmiddel om over gevoelens te praten. Misschien krijg je geen antwoorden, de zoektocht is al waardevol. Ik vind wel dat je daar een beter mens van wordt. We komen bijeen in het Logegebouw. Voor mij - ik heb een ict-bedrijf - een wekelijks rustpunt. Dan houdt iemand een presentatie; noemen we een ’bouwstuk’. Het mooie is, iemand kan een andere mening hebben, maar door met respect naar elkaar te luisteren, leer je zoveel. We hebben geen dogma’s.”

Kan ik lid worden?

,,Bij de Hilversumse loges zijn helaas alleen mannen lid. Bussum heeft wel een loge voor vrouwen. Om lid te zijn moet je worden ingewijd. Iedereen draagt dan een smoking of rokkostuum. Eerst ben je leerling, dan gezel en uiteindelijk meester.”

Klinkt toch mysterieus.

,,Een zweem van geheimzinnigheid, ja dat is zo. Maar als je wordt ingewijd is het de bedoeling dat je niet weet wat er gebeurt. Als je goed zoekt vind je op Youtube heus wel filmpjes van rituelen, maar ik zou niet kijken. Dan mis je de speciale ervaring tijdens de inwijding.”

Hoe was uw eigen inwijding?

,,Negen jaar geleden ben ik ingewijd, met een man of veertig erbij. Heel indrukwekkend; dat gevoel van erbij horen. Een warm bad. Voelt heel veilig. Je weet: dat zijn mijn vrienden, zonder dat je ze kent. Klinkt zweverig, maar dat schept meteen een band.”

Jullie hebben een zwijgplicht?

,,Je deelt vertrouwelijke informatie met elkaar. Die blijft binnenskamers, geheimhouding dus. Maar dat doe je op je werk toch ook?”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.