Singer past theaterplan aan

Nieuwbouw vanaf terras George LA aan Naarderstraat. impressie singer laren

impressie singer laren

Zijde Oude Drift. impressie singer laren

Entree aan Oude Drift. impessie singer laren

1 / 4
Redactie Hilversum
Laren

Het theater van Singer schuift volgens het nieuwste ontwerp de goede kant op. De theatertoren wordt verlaagd, het gebouw steekt minder massief uit richting Naarderstraat en de architect heeft het complex twee meter naar rechts verplaatst.

Die laatste wijziging maakt het mogelijk dat er tussen het nieuwe theater en de buren links een bomencorridor kan komen.  ,,Het theater beter voegen naar de omgeving’’, is de omschrijving die directeur Evert van Os dinsdag gebruikte bij de presentatie van de aanpassingen in de adviescommissie voor ruimtelijke kwaliteit (welstand).

De deskundigen vergaderden voor de gelegenheid in Singer. De directie had buiten linten neergelegd om de aangepaste, toekomstige gevellijnen zichtbaar te maken.

Begin juli kwam de commissie met pittige kritiek op het Naarderstraat-gedeelte van het ontwerp. Opdrachtgever Singer en architect Oscar Vos hebben gekeken waar concessies konden worden gedaan. Een opvallende tegemoetkoming is het verschuiven van de nieuwbouw richting de Oude Drift. Overigens niet verder dan de bestaande gevelgrens. Met de gewonnen twee meter krijgt de nieuwbouw lucht ten opzichte van de buren links aan de Naarderstraat.

Een andere concessie is inkrimpen van de eerste verdieping (op tekening achter het zwarte hout). Nodig om de massaliteit richting Naarderstraat te beperken. Dat betekent dat de kleedkamers met ramen kleiner worden en ook de artiestenfoyer. ,,Daar kan Singer mee leven’’, aldus architect Vos. Het verlies aan vierkante meters kleedruimte wordt in de kelder opgevangen.

Opmerkelijk is verder de verlaging van de theatertoren. Die wordt niet 19 meter maar 17,5 meter, dus 2,5 meter hoger dan de bestaande toren. Hiervoor wordt een zogeheten rolzolder (voor onderhoud) boven de decortakels opgeofferd. ,,We kiezen voor een nog niet veel toegepaste techniek waarbij het onderhoud van onderaf wordt gedaan.’’

De omstreden ingang van de nieuwe decorwagengarage op de linker hoek aan de Naarderstraatzijde is ’afgeknot’. Maar de oude beuken lijken toch ten dode te zijn opgeschreven. Directeur Evert van Os meldde dat de bejaarde bomen volgens een onafhankelijk, gemeentelijk rapport nog een levensduur van vijf tot tien jaar hebben. De kap is overigens een zaak van de gemeente, de bomen staan op gemeentegrond.

Er is nog wel discussie met de commissie over het planten van bomen aan de Naarderstraat. Singer wil met de prominent zichtbare gevel aan de Naarderstraat namelijk benadrukken dat het cultuurinstituut van Laren zich niet bevindt aan een zijstraat (Oude Drift) maar ook onderdeel van de Naarderstraat, een van de belangrijkste toegangswegen tot het dorp.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.