Bussumer strandt met bus naar Brussel

Annemarie de Jong
bussum

’Attention: because of the attacks in Brussel we go back to Amsterdam’, meldt de buschauffeur nerveus door de intercom.

Vincent Harmsen (30) uit Bussum is onderweg naar zijn appartement in Brussel. Als onderzoeksjournalist werkt hij sinds ruim een jaar in de stad. Toevallig was hij even een paar dagen in Nederland.

Bij de grensovergang Hazeldonk stopt de touringcar. ,,Er is wat verwarring. Wij staan nu stil bij de grens. Volgens mij gaan we niet verder”, vertelt hij via de telefoon.

Zijn stem klinkt rustig. ,,Ik ben vrij nuchter. De kans dat je gewond raakt bij een aanslag is heel klein.”

Om acht uur vertrok hij uit Amsterdam in een internationale bus naar Brussel. Een kwartier later krijgt hij de eerste berichten op zijn smartphone. Een explosie op vliegveld Zaventem. Razendsnel dringt het terreurnieuws door bij andere passagiers. ,,Twee jongens zijn uitgestapt. Het werd ze te heet onder hun voeten.” Zelf piekert Harmsen niet over uitstappen: Brussel is zijn doel. ,,Ik woon en werk daar.” De chauffeur maakt nog grapjes. ,,Wij zijn nuchtere Hollanders en laten ons niet gek maken door een paar bommetjes!” Niet iedereen kan er om lachen.

Harmsen praat in de bus met een gezin uit India. Ze zijn via een tussenstop in Brussel onderweg naar Parijs. ,,Is het wel veilig in Brussel?", vraagt de vader onzeker. Zelf ontvangt Harmsen app’s en sms’en van ongeruste vrienden en familie. ,,Het is best heftig. Ik ben ook vaak op dat metrostation Maalbeek bij de Europese wijk.”

Harmsen raakte de laatste maanden gewend aan het beeld van militairen met automatische geweren op elke straathoek. ,,Brussel is sinds de aanslagen op Parijs een belegerde stad. Het voelt alsof het overal op elk moment kan gebeuren. En dat is natuurlijk ook zo. Na de arrestatie vrijdag van Salah Abdeslam worden op straat je koffers en tassen opgemaakt. Terreur zaait angst.”

Harmsen rijdt terug naar Amsterdam ,,Niet uit angst maar uit praktische overwegingen.” Het openbaar vervoer en taxi’s rijden niet en Brusselaars moeten binnen te blijven. Hij probeert zo snel mogelijk terug naar Brussel te reizen. Om achtergrondartikelen te schrijven. ,,Alles en iedereen is in de hoogste staat van paraatheid. Hoe kan dit dan toch gebeuren? Wie zitten hier achter? België lijkt weinig grip op de situatie te hebben.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.