'Wijdemeren ontrouw aan Stichtse Vecht'

Foto Studio Kastermans

Foto Studio Kastermans

Casper van den Broek
Stichtse Vecht

De politiek van Stichtse Vecht gaat zich steeds meer ergeren aan de ’wisselende contacten’ van Wijdemeren. Het stoort de politieke partijen dat deze buurgemeente steeds vaker naar Hilversum lonkt.

Veel raadsleden uit Stichtse Vecht voelen er dan ook niets voor om in deze situatie nog veel tijd, geld en moeite te steken in het samenwerkingsverband met Weesp en Wijdemeren. Op tal van ambtelijke terreinen wordt nu nog met deze twee gemeenten samengewerkt.

Sinds de laatste verkiezingen is er echter in Wijdemeren een andere politieke wind gaan waaien. Het CDA, met sterke banden in het Gooi, nam de plaats in van Dorpsbelangen. Samen met PvdA-burgemeester Martijn Smit wordt er nu openlijk samenwerking gezocht met mede PvdA-er Pieter Broertjes van Hilversum.

In de laatste gemeenteraad van Wijdemeren waren Dorpsbelangen en De Lokale Partij daar flink boos over. Beide partijen streven naar een onafhankelijke positie van Wijdemeren. Zij zien in Hilversum juist een groot gevaar.

Ook Stichtse Vecht ziet deze ontwikkelingen met lede ogen aan. Investeren in een relatie met Wijdemeren is hetzelfde als ’trekken aan een dood paard’, zoals een van de raadsleden in de lokale VAR Nieuwskrant opmerkte.

Recentelijk bespraken de raadsleden van Stichtse Vecht de ’100-dagenbrief’ van de kersverse burgemeester Marc Witteman, waarin hij zijn eerste indrukken van zijn nieuwe gemeente besprak. Witteman had alle burgemeesters van de buurtgemeenten inmiddels gesproken en ziet veel in de uitbouw van de relaties met Weesp en Wijdemeren.

De reacties van de politieke partijen op deze brief waren dus minder vriendelijk. De burgemeester waarschuwde wel dat als Stichtse Vecht de samenwerking niet zoekt en alles op eigen houtje wil regelen de financiële positie van deze Vechtgemeente er heel anders uit komt te zien.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.