Gooise huizen stijgen het meest in prijs

Eddie de Paepe
Hilversum

De huizenprijzen in het Gooi zijn in het afgelopen jaar met maar liefst 12,6 procent gestegen. Daarmee is de regio de absolute topper van Nederland.

Uit de voorlopige NVM-cijfers over het tweede kwartaal van 2014 blijkt dat de woningmarkt blijft aantrekken. In het Gooi zijn in de maanden april tot en met juni in totaal 718 woningen verkocht, een kleine tachtig meer dan in het eerste kwartaal.

Naar verhouding zijn er in de afgelopen drie maanden meer vrijstaande huizen en tussenwoningen verkocht. De gemiddelde transactieprijs steeg afgelopen jaar van 278.000 naar 315.000 euro.

Landelijk wordt deze score alleen benaderd door de NVM-regio Hardenberg en omstreken (Noord-Twente) en Amsterdam. In andere gebieden (zoals Den Helder, Noordoost-Groningen en Zuidwest-Friesland) dalen de prijzen zelfs nog. De Gooise prijzen liggen zo’n veertig procent boven het landelijk gemiddelde.

Korter te koop

De opvallende stijging van de verkoopprijs van Gooise huizen in het afgelopen jaar is vooral te danken aan de appartementen en tussenwoningen, gevolgd door de hoekwoningen en 2-onder-1-kappers. Uit cijfers van de NVM blijkt dat alleen de opbrengst van vrijstaande woningen is gedaald (met vijf procent).

Gooise huizen brengen niet alleen meer op, maar staan ook minder lang te koop, gemiddeld nog ’maar’ 134 dagen. Dat is een week of vier korter dan een jaar geleden. Hoekwoningen worden verreweg het snelst verkocht, gemiddeld binnen 98 dagen. Vrijstaande huizen - de duurste categorie - staan het langst te koop (171 dagen).

De NVM concludeert uit de voorlopige cijfers over het tweede kwartaal van 2014, dat het herstel van de woningmarkt doorzet. De prijzen stegen in het derde opeenvolgende kwartaal. In het Gooi steeg de gemiddelde transactieprijs van 278.000 (juni 2013) via 301.000 (maart 2014) naar 315.000 euro. Ook de huizenprijzen in de aangrenzende NVM-regio’s Amersfoort (0,5 %) en Utrecht (2,3 %) zijn gestegen.

Positivisme

,,Er is absoluut positivisme in de markt’’, bevestigt de Hilversumse makelaar Ward Roozenburg, voorzitter van de Gooise NVM-afdeling. ,,Met name huizen van drie tot zeven ton gaan gewoon goed.’’ De stijging van het aantal transacties is volgens de makelaarsclub te danken aan een combinatie van factoren: toegenomen consumentenvertrouwen, betere economische vooruitzichten, lage rente, startersleningen, versoepeld schenkingsrecht en lage vraagprijzen.

,,Woningzoekenden denken dat dit het moment is om in te stappen.’’ Ook de stijgende huurprijzen spelen een rol, stelt Roozenburg. ,,Mensen kijken vooruit en concluderen dat kopen voordeliger is.’’

Dat gebieden als het Gooi en Zuid-Kennemerland populair zijn, heeft volgens de Hilversumse makelaar te maken met de nabijheid van Amsterdam. En de forse vermindering van de looptijd is vooral te danken aan het aanbod van nieuwe woningen, ,,Die zijn realistisch geprijsd. Die verkoop je.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.