Bestemming Horstermeer slaat wonden

Ronald Frisart
Nederhorst den Berg

Bestemmingplan Horstermeer trok in de Wijdemeerse gemeenteraad diepe sporen. Vooral Eric Torsing (CDA) en Gert Zagt (De Lokale Partij) hadden na afloop geen goed woord voor elkaar over.

Aan het eind van de rit zei de raad eenstemmig ja tegen het bestemmingsplan - dat een jarenlange geschiedenis heeft. Daarvóór kwamen liefst zeven amendementen ter sprake. Wethouder Reijn ontried ze allemaal: ze zouden op gespannen staan met de Wet ruimtelijke ordening. Een alternatief is volgens hem na vaststelling van het bestemmingplan voor bepaalde gevallen ’partiële herzieningen’ aan te nemen. De raad zette op onderdelen echter door. Amendementen die tegemoet komen aan de eigenaren van Middenweg 3 en Machineweg 42b en 44 werden aangenomen.

De pijn zat in twee amendementen waarvan de kern (onder meer) is dat het begrip ’plas-dras’ uit het bestemmingsplan moet. Van dat begrip krijgen inwoners van de Horstermeer spontaan rode vlekken. Hoe vaak Reijn ook uitlegde dat met plas-dras rietland wordt bedoeld, de raad hield vol: weg ermee.

Gert Zagt had daarover met ambtelijke steun een amendement gemaakt dat volgens hem juridisch snor zit. Naar zijn zeggen is dat niet het geval met het amendement uit CDA-koker. Toch nam de raad dat laatste aan. Zagt was achteraf ontstemd: ,,Het CDA gunt het ons niet’’. Torsing op zijn beurt was boos dat Zagt zijn eigen weg was gegaan. ,,Weer de grote Gert Zagt-show’’, smaalde hij.

Wat het college nu moet met een opdracht van de raad die juridisch geen stand zou houden, is even de vraag.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.