Vrienden Oude Dorp: ’Keuhof een schande’

Vrienden van het oude Dorp:: ,,Wij zijn teleurgesteld dat de vormgeving van de huizen zo modieus is, eenvormig en hoog.”

Vrienden van het oude Dorp:: ,,Wij zijn teleurgesteld dat de vormgeving van de huizen zo modieus is, eenvormig en hoog.”© lllustratie Gemeente Huizen

Eddie de Paepe
Huizen

De Vrienden van het Oude Dorp Huizen zijn teleurgesteld over het ’modieuze’ bouwplan Keucheniushof. Het negeren van de participatiegroep door de gemeente noemen zij ’een schande’.

De wijziging van het bestemmingsplan Keucheniusstraat (westzijde) is goedgekeurd door de gemeenteraad. Ondanks het bezwaarschrift van de Vrienden. ,,Wij zijn teleurgesteld dat de vormgeving van de huizen zo modieus is - net als het grachtje in Bussum en de IJsselmeerstraat -, eenvormig en hoog”, melden zij. ,,Het Oude Dorp is niet eenvormig, juist de afwisselende laagbouw vormt het karakter! En het centrum staat jammer genoeg al vol gebouwen die ooit trendy waren.” De Vrienden begrijpen niet dat er met de architectuur ’niet beter wordt aangesloten bij het beeld van het Oude Dorp’. ,,En dat mag best op moderne wijze zoals bij de aanbouw van de Oude Pastorie.”

Genegeerd

Verder wijzen zij erop, dat het advies van de Keu-participatiegroep ’totaal genegeerd’ is in het ontwerp. ,,Wat een schande na twee jaar enthousiaste participatie van een brede vertegenwoordiging van burgers, waaronder de Vrienden. Dat plan voorzag wel in afwisselend beeld en een afbouwende hoogte.”

De strijd is gestreden, maar nu komt de oostzijde van de Keucheniusstraat nog aan de beurt. En het Blokkerblok in de Kerkstraat. De nieuwe eigenaar, Hoorne Vastgoed in Uitgeest, wil deze rij panden slopen om plaats te maken voor een winkellaag (met supermarkt, waarschijnlijk een Vomar) op de begane grond, met daarbovenop een laag appartementen. ,,We houden ons hart vast en zijn waakzaam”, melden de Vrienden. ,,Waarom daarover trouwens ook geen burgerparticipatie?”

Op voorstel van de PvdA gaat de lokale Rekenkamer de participatie in Huizen evalueren. De vrienden doen alvast ’een poging tot analyse’: ’Waarom is het participatietraject Keucheniusstraat zo frustrerend verlopen?’. De Vrienden constateren dat het aanvankelijk goed liep. ,,De verschillende belangen waren duidelijk en bespreekbaar en iedereen was bereid tot concessies.” Pas in de tweede helft kwamen er kreukels in de samenwerking met de gemeente. ,,Het verzet groeide maar de groep bleef creatief meedenken.”

Uiteindelijk kon iedereen zich toch vinden in een gezamenlijk plan. ,,Er zou een openbare aanbesteding van het goedgekeurde plan komen. Eind goed al goed? Nou nee. De grootste pijn zit in de staart.” Het college gooide het, aldus de Vrienden, op een akkoordje met projectontwikkelaar Gert-Jan Visser, die vasthield aan zijn eigen ideeën voor de invulling van het Keu-gat.

Houdgreep

,,Visser heeft de gemeente in een houdgreep. Politieke partijen zien het aan en vragen zich af hoe ze moeten reageren. Zware druk vanuit de coalitiepartijen om niet moeilijk te doen, in te stemmen. En dan komen er nog gemeenteraadsverkiezingen aan. Niemand wil ruzie met potentiële coalitiegenoten en iedereen wil graag in de nieuwe coalitie om invloed te kunnen uitoefenen op het nieuwe coalitieakkoord. Dus... Wellicht morrend, iedereen stemt in. Visser krijgt zijn zin, gemeente geringeloord door een projectontwikkelaar, de zoveelste keer.”

Machtsspel

De Vrienden concluderen dat zij ’aan de kant staan in zo'n machtsspel’. ,,Het is pech, de uitkomst had beter kunnen zijn, maar het gat wordt gevuld. We blijven ons inspannen, er gaat gelukkig ook heel veel goed! De Wilhelminahof is daar een mooi voorbeeld van.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.