Grote phishing-klap bij SNS op het nippertje voorkomen in Huizen
Foto HDC Media/Hans van Weel© Foto: Holland Media Combinatie/Hans van Weel
Het had maar weinig gescheeld of een aantal welgestelde inwoners van Huizen was slachtoffer geworden van een zogenaamde 'phishing'-operatie waarbij in totaal 250 duizend euro zou worden buitgemaakt. Dat stelde de Utrechtse officier van justitie woensdag in een zaak tegen een voormalige bankmedewerker die bij de fraude met online-bankieren betrokken zou zijn geweest. Bij twee inwoners van Huizen probeerden de fraudeurs in ieder geval voor zo'n 70 duizend euro hun slag te slaan.
In het najaar van 2012 ontving de SNS-bank telefoontjes van klanten bij wie plotseling flinke bedragen van hun rekening waren afgeschreven. Volgens de klanten, allemaal wat ouder en met aardig wat spaargeld op de bank, waren ze niet lang daarvoor gebeld.
Een aardige bankmedewerkster had hen verteld dat er iets mis was met hun pasje. Ze vroeg om inlogcodes, zodat de bank dit kon herstellen. Met die inlogcodes bleek de 'bankmedewerkster' vervolgens fikse bedragen van de rekening van de gedupeerden naar haar eigen rekening over te maken.
Snel ingrijpen
In totaal stond 250 duizend euro 'klaar' om te worden overgemaakt naar de vrouw. Het geld was volgens de officier van justitie afkomstig van in totaal zestien gedupeerden, van wie de meesten afkomstig waren uit Huizen en omgeving.
Ondanks snel ingrijpen van de bank wisten de fraudeurs 75 duizend euro binnen te hengelen. Die schade had de bank uiteindelijk vergoed aan de slachtoffers. Die bleken met elkaar gemeen te te hebben dat hun gegevens in de dagen voor de fraude waren opgezocht door de 24-jarige Stanley M.C.
Deze Utrechter werkte op het callcenter van de verkoopafdeling van de bank. In het systeem van de bank was terug te zien dat hij bewust op zoek was geweest naar potentiële slachtoffers, aldus de officier.
Medeplichtig
Bij de nep-bankmedewerkster waren bovendien gegevens teruggevonden die rechtstreeks afkomstig waren uit de systemen van de bank, stelde hij. Volgens de officier kon het dan ook niet anders dan dat C. de gegevens via via had doorgespeeld de fraudeurs.
De officier eiste wegens medeplichtigheid 240 uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijke celstraf tegen C. Daarnaast moet hij in ieder geval bijna 50 duizend euro schade terugbetalen aan de bank, vond de officier.
Maar C. ontkende alles. Hij zou wat vaker op bepaalde pagina's hebben geklikt omdat hij zo 'short-cuts' in het systeem wist te vinden. Bovendien vond hij het naar eigen zeggen ,,inspirerend" om naar hoge bankrekeningen te kijken.
Zijn raadsman wees er op dat justitie geen enkel bewijs had dat C. ook daadwerkelijk gegevens had doorgespeeld. De rechtbank doet uitspraak op 13 mei.