Sanering Torenlaan Laren gaat tonnen kosten

Redactie Hilversum
Laren

De gemeente Laren houdt rekening met een tonnen kostende bodemsanering bij de Torenlaan. Het grondwater is verontreinigd met perchloorethyleen. Dat middel, bekend als per, wordt gebruikt door chemische wasserijen om vet en olie uit kleding te krijgen.

Per is zwaarder dan water, zakt in de ondergrond en breekt zonder contact met zuurstof niet af. Daardoor is het een bedreiging voor het grondwater.

De verontreiniging, ontstaan door een lekkend riool bij de wasserij op de hoek Torenlaan-Veldweg, is sinds 1996 bekend. Er wordt al jaren met peilbuizen onderzoek gedaan, onder andere naar de ondergrondse verspreiding van het ’giftige’ spul.

Vijftien aanwezige peilbuizen zijn opnieuw bemonsterd, meldt het Larense college van burgemeester en wethouders. Daaruit blijkt onder meer dat de verontreiniging Torenlaan niet zo diep zit als eerder werd gevreesd, maar wel is verplaatst in noordoostelijke richting.

Peilbuizen

Om dit verder te onderzoeken zijn meer peilbuizen nodig. De gemeente heeft het in dat verband over het noordelijke deel van de rotondeweg. Betrokken bewoners zullen op de hoogte worden gesteld zodra de exacte locaties van peilbuizen bekend zijn.

Het college verwacht dat de conclusie van de onderzoeken zal zijn dat er gesaneerd moet worden. ’Uit ervaring verwachten wij een fors bedrag, een ruwe schatting loopt in de tonnen’. Er werd vorig jaar een risicobedrag van 250.000 euro genoemd.

Gering

De gemeente is juridisch aansprakelijk, omdat de verontreiniging via een rioolkolk op de hoek Torenlaan-Veldweg in de grond is gekomen. Laren is niet van plan een kostbare procedure te volgen om deze aansprakelijkheid aan te vechten. De kans op succes wordt bovendien gering genoemd.

Ook het verhalen van de kosten op de wasserij wordt ’als niet realistisch’ ingeschat. ’Laren neemt haar verantwoordelijkheid nu, zodat toekomstige generaties gevrijwaard zijn van deze ernstige vervuiling’. Wel zal het college, zoals gebruikelijk, uitzoeken op welke subsidiepotten een beroep kan worden gedaan.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.