Bergers sneller waarschuwen via nieuw meldsysteem

Een auto strandt met pech op de A1 ter hoogte van Baarn. Gevolg: acht kilometer file.© Foto Caspar Huurdeman

Rien Floris
Amsterdam

Files die ontstaan na ongevallen, kunnen aanzienlijk worden ingekort als de bergers via een nieuw elektronisch meldsysteem sneller worden gealarmeerd. Ook een bonus voor snelle bergers kan de file inkorten.

Dat verwacht Ivo Wildenberg van de Stichting Incident Management Nederland die opdrachtgever is voor alle bergers die langs de snelwegen werken.

Wildenberg verwacht grote tijdswinst door elektronische meldingen in plaats van telefoontjes van de politiemeldkamer. „Een minuut tijdwinst aan de voorkant is vaak vijf tot tien minuten aan de achterkant van een file. Dus als je drie minuten eerder bij een incident bent, houdt de file vijftien minuten eerder op. Een file stroopt het verkeer op en heeft een lang na-ijleffect.”

Geen prioriteit

De meeste meldingen van ongevallen komen bij de bergers via de meldkamer van de politie. „Voor politie zijn ongevallen zonder letsel vaak geen prioriteit meer. Wij denken dat dat leidt tot vertraging bij het doorgeven van meldingen. Ik zeg niet dat de politie zijn werk slecht doet, nee, de politie heeft honderd andere dingen aan zijn hoofd en een simpele kop-staart-botsing is geen politietaak. Dus moeten we het doorgeven van die meldingen zo snel mogelijk automatiseren.”

De bergingsstichting opereert namens verzekeraars en wegbeheerders. Er is veel aan de hand in bergingsland. Zo is het aantal bergingsbedrijven dat op hoofdwegen werkt sinds 2013 ingekrompen van 93 naar 63 als gevolg van grootschalig inkoopbeleid van alarmcentrales. Bijna iedere maand verdwijnt er een bergingsbedrijf. Toch is het aantal bergingsauto’s - zo’n 650 - gelijk gebleven. Kleine bergers verdwijnen en dat vindt Wildenberg jammer: „Want dat zijn kleine familiebedrijven, waar ik echt in geloof en die vaak heel goed werk doen.”

Het verdwijnen ligt ook aan de prijsdruk en daar steekt Wildenberg de hand in eigen boezem. „Wij besteden Europees aan omdat dat moet. De bedrijven willen het werk niet kwijt en dalen af naar krankzinnige tarieven om binnenboord te blijven, maar als er even iets mis gaat in het bedrijf redden ze het niet meer.”

Stijging

Terug naar de snelweg. Het aantal ongevallen is volgens Wildenberg jarenlang gedaald en daar is in 2013 een einde aan gekomen. „Er is sindsdien een stijging van 20.500 per jaar naar 24.500 per jaar. Het aantal ongelukken groeit de laatste maanden niet meer, maar het aantal meldingen wel omdat Rijkswaterstaat ons vaker pechgevallen weg laat halen. De groei zit bij ons nu echt in de pechverplaatsingen.”

Lezers suggereren om bij fileplekken standaard een berger neer te zetten om als het mis gaat de boel op te ruimen. Dat gebeurt al, zegt Wildenberg. „Op de A10 staat op drie plekken een berger paraat tijdens de spitsen. Op kosten van Rijkswaterstaat staan er bergingsauto’s te wachten met de taak om onmiddellijk uit te rukken als er iets is. Die mogen geen bergingsmeldingen voor andere wegen aannemen.”

En dat werkt. „Dat leidt tot een halvering van de aanrijdtijd. Dat zouden ze op meer plekken moeten doen, maar het is relatief duur om permanent bergers neer te zetten. En de dagelijkse files als gevolg van de beperkte capaciteit van de weg verhelp je er niet mee.”

Gas op de plank, zeggen lezers als het om het aanrijden van bergingsauto’s gaat, want als je in de file staat, duurt het je altijd te lang. De aanrijdtijden zijn het afgelopen kwartaal met een halve minuut toegenomen tot gemiddeld 14:22 minuten. „Die halve minuut stoort mij en we kijken wat we er aan kunnen doen, want we proberen die tijd er altijd tot de laatste seconde uit te persen. Toch denk ik dat je nergens in de wereld dit soort aanrijdtijden hebt.”

Bonus

Rond Rotterdam wordt volgend jaar mogelijk een experiment gestart met een bonus voor snelle bergers. „Bergers verdienen nu per berging een vast bedrag en we willen toe naar een beloning als ze een sneller dan gemiddelde aanrijdtijd halen. Dan moet je denken aan enkele tientallen euro’s extra voor een snelle berging.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.