Een kleine zoektocht naar Europees voetbal op de tv

Een kleine zoektocht naar Europees voetbal op de tv

Europees voetbal is overal te zien. Bij Fox, Ziggo, in samenvatting bij de NOS, bij Veronica en RTL. Soms is het wel even ontdekkingsreis langs alle kanalen, voor je het voetbal gevonden hebt.

1. Waarom was Ajax dinsdagavond niet op tv?

Ajax was heus wel op tv - misschien moest je alleen even zoeken. Ziggo zond de wedstrijd tegen Standard Luik live uit, op het open sport- en evenementenkanaal van zijn abonnees. Voor wie het gemist heeft, Ajax won.

2. Ja, nou en?

Nou, tegenwoordig moet je er snel bij zijn, met die Nederlandse clubs in Europese wedstrijden. Voor je het weet, zijn ze uitgeschakeld. De Amsterdammers plaatsten zich dinsdagavond voor de play-offs van de voorronde van de Champions League, het miljoenenbal waar straks uiteindelijk ook clubs als Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Bayern München en Juventus instromen. Ajax ontdeed zich in twee voorrondes van Sturm Graz en dus Standard.

3. De abonnees van KPN, T-Mobile, XS4all, Tele2, Telfort, OnsBrabantnet, Plinq en al die andere providers hadden dus dikke pech?

,,Wij hebben die rechten van de voorrondes wel gekocht’’, legt Erik van Doeselaar, senior media relations officer bij VodafoneZiggo, uit. ,,Het voetbal in de Champions League zit in ons sportpakket. De wedstrijden van Ajax in de voorronde waren op het open kanaal van Ziggo te zien. Wij hebben de andere aanbieders aangeboden om het Ziggo-sportkanaal tijdens dat tijdsslot voor iedereen ’open te zetten’.’’ Zie het als een geste, of reclame. Of beide. Onder meer KPN maakte van dat aanbod dankbaar gebruik. Ajax-Standard was te zien op kanaal 233.

4. Maar zond Veronica het Champions League-voetbal niet uit?

Dat doet het komend seizoen nog steeds. ,,Alleen hebben wij niet de voorrondes in ons pakket’’, verduidelijkt woordvoerder Daniëlle Klaase van Talpa TV. ,,Wij zenden pas uit vanaf de play-offs.’’ Dat betekent dat de dubbelslag van Ajax tegen Dinamo Kiev op 22 en 28 augustus wel te zien is bij Veronica. Datzelfde geldt voor de twee kwalificatiewedstrijden van landskampioen PSV, dat BATE Borisov treft (op 21 en 29 augustus). Daarna zendt Veronica ook groepswedstrijden in de Champions League uit.

5. En wat als Ajax en PSV verliezen?

Dan stromen ze in de Europa League in. Daarvan heeft RTL de uitzendrechten. Dus die zender is erbij gebaat als Ajax en PSV op de drempel struikelen. ,,Nou, voor het Nederlandse voetbal is het het beste als Ajax en PSV in de Champions League uitkomen’’, reageert zegsman Robin van den Broek. ,,Maar mochten een of twee de Europa League ingaan, dan hoor je ons niet klagen.’’

Meer nieuws uit Cultuur en Media