Laren: Geen vroege bomenkap voor nieuw Rosa Spier Huis

Edward de Vries Lentsch
Laren

Vroegtijdige bomenkap op de nieuwbouwlocatie voor het Rosa Spier Huis aan de Hector Treublaan moet worden voorkomen. Een motie van coalitiepartij VVD is door de Larense gemeenteraad unaniem aangenomen.

VVD-fractieleider Bart de Nie: ,,De ervaring leert dat als er een bouwvergunning is afgegeven, de neiging bestaat de zaag ter hand te nemen en de bomen om te gooien. Vervolgens komen er procedures tegen de bouw, waarvan je maar moet afwachten hoe die aflopen, maar de bomen zijn dan inmiddels weg. Dat moeten we hier voorkomen. Ik heb geen enkele aanwijzing dat wie dan ook hier voornemens is onmiddellijk met de kettingzaag het terrein op te gaan. Ik heb die ervaring wel op andere plaatsen in Laren.’’ De Nie doelde onder andere op het ’Gat van Hoefloo’.

Spagaat

Wethouder Ton Stam legde zijn spagaat uit. ,,Sympathieke motie en ik ben het met de inhoud eens, maar ik kan geen voorwaarden in een vergunning opnemen die in strijd zijn met de wet. Als er na verlening van de vergunning geen bezwaar wordt gemaakt, dan mag er worden gekapt. Er moet dus op tijd bezwaar worden gemaakt en een voorlopige voorziening (soort kort geding, red.) bij de rechtbank worden aangevraagd om te voorkomen dat er te vroeg gekapt gaat worden.

Ik kan wel vragen of Rosa Spier bereid is met mij een afspraak te maken dat ze van bomenkap en sloop (villa) afzien, zolang de vergunning nog niet onherroepelijk is.’’

Onherroepelijk

Jacqueline Timmerman (Liberaal Laren): ,,De gemeente Laren heeft dit soort vergunningen met verbod tot sloop of kap tot de vergunning onherroepelijk is, al eerder afgegeven.’’ Wethouder Stam: ,,We zullen het bekijken maar belangrijker is een soort gentlemen’s agreement te sluiten. Het morele is harder dan het juridische waarvan het onzeker is of het stand houdt.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.